Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obchody či servis letadel? Jihočeský kraj řeší využití ploch českobudějovického letiště

Již řadu let čekají rozlehlé pozemky na využití v areálu Jihočeského letiště České Budějovice. Vedení Jihočeského kraje proto nyní řeší, jak naložit s více než 150 hektary. Vzniknout tam mohou haly určené pro servis letadel. Možných záměrů je ale mnohem více.

O plánech dnes promluvil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten připomněl povedenou loňskou sezonu a prohlásil, že zájem cestovních kanceláří je i nadále velký. Vedení kraje podle něj od začátku tvrdí, že je potřeba řešit i rozlehlé pozemky okolo ranveje. 

Hejtman také připomněl nedaleké dopravní stavby, jako jsou budoucí otevření obchvatu či plánovaný most do Papírenské ulice. Nejen to změní dopravní situaci na jih od Českých Budějovic. I proto v budoucnu dojde na změnu dopravního napojení letiště na hlavní silnici. 

Také to souvisí s využitím pozemků, které popisuje nová studie. Celkem jde o plochu o rozloze 152 hektarů. 

Dotace na letiště chceme snižovat, říká jihočeský hejtman Martin Kuba

Rozlétání letiště v Plané u Českých Budějovic, výstavba obchvatů či situace ve zdravotnictví. Témat, které v uplynulém roce řešili Jihočeši, byla celá řada. V novoročním rozhovoru pro Budějckou Drbnu se za některými z nich ohlíží jihočeský...

„Musíme z toho celého vytvořit zasíťované pozemky, případně si je zasíťuje někdo jiný, ale my mu s tím pomůžeme. Proto vznikla nová studie,“ prohlásil hejtman.

Cílem je nabídnout pozemky zajímavým investorům, kteří do regionu přinesou přidanou hodnotu. Kuba kromě jiného řekl, že nechce, aby v areálu vznikly haly, ve kterých bude pracovat nekvalifikovaná pracovní síla ze zahraničí.

 „Je to jedno z nejzajímavějších území, které na jihu Čech máme. Jestli se nám sem podaří přivést firmy, které určují trendy, mohou nám sem přicházet inženýři z celého světa,“ uvedl hejtman.

„Chceme s tím pracovat rozumně. Studie do pozemků zasadila konkrétní haly tak, aby tam byla i zeleň. Například u parkoviště vedle hlavní silnice může být retail (maloobchod, pozn. redakce) projekt, čerpací stanice, fast food a najednou dostáváte pozemek, díky kterému mohou letišti přitékat peníze z nájmu. Nebudeme pak muset řešit, že tam posíláme peníze z Jihočeského kraje,“ nastínil hejtman jeden z možných projektů. Ten by podle něj mohl být také jedním z prvních, který se v areálu uskuteční. 

První sezona byla malý zázrak. Z letiště budeme odlétat každý den, říká ředitel Ivan Trhlík

Českobudějovické letiště ukončilo svou první sezonu. Jeho branami prošlo deset tisíc cestujících, uskutečnilo se 28 letů. Jak sezonu hodnotí ředitel letiště? Jaké novinky se chystají, a jak to vypadá s využitím pozemků, které jsou pro ekonomické...

Vedení kraje jedná také se společností Smartwings, která nyní řeší, kde bude opravovat a servisovat letadla. Kromě Prahy jsou ve hře právě České Budějovice. Projekt by mohl vzniknout jižně od ranveje, většina ostatních pozemků možných k využití je na severu. 

Martin Kuba dnes letiště spojil s plánovanou výstavbou malého modulárního reaktoru. Firmy, které se této oblasti věnují, by podle něj mohli najít zázemí na jihu Čech. Vše bude záležet na podmínkách, financích i dostatku personálu. 

Hledat se bude také využití pro rozlehlý pozemek, na kterém se za minulého režimu připravovala raketová základna. Nyní patří obci Homole a nevyužívá se. Podle Martina Kuby by tam mohl vzniknout unikátní cvičební prostor pro Integrovaný záchranný systém. 

Jihočeský kraj loni dokončil transformaci areálu na mezinárodní civilní letiště. Od srpna, kdy provoz zahájilo, z něj odlétlo na dovolenou přibližně 5 000 lidí. Loni odtud létaly linky do turecké Antalye a na řecké ostrovy Rhodos a Kréta. Další linky by letos měly létat i do Bulharska a Tuniska.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeské letiště, planá, české budějovice, koncepce, doprava, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 13:00Odpovědět

Obchody či servis letadel? Jihočeský kraj řeší využití ploch českobudějovického letiště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.