Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Skončila prorážka tunelu Deboreč, zkrátí se jízdní doba vlaků z Prahy na jih Čech

Správa železnic dnes slavnostně ukončila prorážku tunelu Deboreč, který je důležitou součástí modernizace trati Sudoměřice u Tábora – Votice. Dlouhý je 660 metrů a v budoucnu přispěje ke zkrácení jízdních dob vlaků.

Ražba tunelu začala v prosinci 2018 od výjezdového portálu, který je v Praze. Tunel byl ražen tzv. Novou rakouskou tunelovací metodou. Ta spočívá v mechanickém rozpojování horniny a jejím následném jištění primárním ostěním, kterým se aktivují základní vlastnosti horninového masivu. 

„Po prorážce tunelu budou následně zahájeny práce na dobírce jádra tunelu, na izolacích a na sekundárním ostění tunelu,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Tunel Deboreč je kratším ze dvou tunelových děl budovaných na trati Sudoměřice – Votice. Součástí modernizace je i tunel Mezno s délkou 840 metrů. Ten je aktuálně vyražen v délce zhruba 350 metrů s postupem 2 metry za den.

Ostartovala ražba tunelu Mezno, zkrátí se doba jízdy do Prahy

Modernizace trati Sudoměřice – Votice na 4. tranzitním koridoru zdárně pokračuje. Správa železniční dopravní cesty slavnostně zahájila ražbu delšího ze dvou budovaných tunelů– Mezno. Jeho výstavba přispěje ke zkrácení jízdních dob vlaků jedoucích...

„Kromě obou tunelů na dosud jednokolejném úseku přibude druhá kolej a také nová železniční stanice Červený Újezd. Dokončení celé modernizace předpokládáme v roce 2022,“ popsal náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb.

Modernizace trati Sudoměřice – Votice je jednou z posledních součástí souboru staveb na čtvrtém tranzitním koridoru, který spojuje Německo a Rakousko přes Děčín, Prahu a České Budějovice. Kromě dvou jmenovaných tunelů přibude na dosud jednokolejném úseku druhá kolej a také nová železniční stanice Červený Újezd. 

Trasa, která z velké části vybočí ze stávající stopy, bude o dva kilometry kratší než dosud, což společně se zvýšením traťové rychlosti přinese zkrácení jízdních dob expresů mezi Prahou a Táborem na jednu hodinu. Zhotovitelem stavby je společnost OHL ŽS, která realizovala i předešlý úsek Tábor – Sudoměřice se Sudoměřickým tunelem. 

Dokončení projektu se předpokládá na začátku roku 2022. Dojde tak k navýšení původní délky realizace zhruba o 12 měsíců, a to především v souvislosti se zahájením výstavby tunelu Mezno pomocí trhacích prací velkého rozsahu. Na jejich povolení se vázalo několik dalších podmínek, které způsobily uvedené zpoždění.

Celkové investiční náklady jsou 7 159 049 000 korun bez DPH. V současné době jsou již dokončeny ucelené úseky ze Ševětína do Soběslavi, z Doubí u Tábora do Sudoměřic u Tábora, z Votic do Prahy-Hostivaře a také koleje v železničním uzlu České Budějovice. V plném proudu jsou práce v pražském železničním uzlu, kde vzniká čtyřkolejná trať mezi stanicemi Praha-Hostivař a Praha-Vršovice. Začala již také modernizace úseku ze Soběslavi do Doubí u Tábora. Jako poslední přijde na řadu připravovaná přestavba části koridoru z Nemanic do Ševětína.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto

Štítky Deboreč, SŽDC, tunnel, prorážka, Táborsko, tunel, Praha, Votice, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Sudoměřice u Tábora, Sudoměřice, Tábor, Jiří Svoboda, Mezno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Nač? Do Prahy budou létat krajem dotovaná letadla. V Duchu Žemličkovské koncepce, Zimolou schválené, kterou kraj zarputile razí (proti všem logickým argumentům), vymístění kolejové dopravy a náhradu auty (která vůbec neucpávají města). V Albánii také nemají železnici a jen létají, případně hezky v autech kazí měšťákům ovzduší...

Středa, 19. února 2020, 18:23Odpovědět

VIDEO: Skončila prorážka tunelu Deboreč, zkrátí se jízdní doba vlaků z Prahy na jih Čech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.