Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Doprava v centru Českých Budějovic se změní. S čím musí řidiči počítat?

Od pondělí 11. července začnou platit nová dopravní opatření v centru Českých Budějovic. Změní se tam průjezdnost některých ulic, nebude možné využívat náměstí jako zkratku a například před katedrálou v ulici U Černé věže vznikne pěší zóna.

O změnách v historickém centru Českých Budějovic se mluví řadu let. Již zítra v pondělí 11. července začne platit nové dopravní značení, které výrazně promění provoz na Náměstí Přemysla Otakara II. a v jeho okolí. Co všechno se změní?

I nadále bude možné vjet na Náměstí Přemysla Otakara II., řidiči se tam ale nedostanou z ulice U Černé věže, kudy bude průjezd možný pouze v době nočního klidu (22:00-6:00 hodin, pozn, redakce). Doprava se tak odkloní do okolních ulic. Výjimka platí pro zásobování v časech od 6 do 10 hodin a od 18 do 20 hodin. Město zvažovalo, že zavře severní stranu, ale od tohoto záměru se nakonec upustilo. Ruší se placená návštěvnická stání na severní straně, na ostatních stranách zůstavají. Další novinkou je, že budou návštěvníci platit za parkovaní v noci a o víkendech, to platí od 1. července

Řidiči zaplatí za parkování v centru Budějc o víkendech i v noci

Město České Budějovice chce v centru vyčlenit více parkovacích stání pro místní obyvatele. Radní proto tento týden schválili úpravu cen, která způsobí, že se bude na některých místech platit za parkování o víkendech a v noci.

Jednou z největších změn je zrušení oblíbené zkratky přes náměstí. Řidiči tudy často projížděli z ulice Na Sadech, aby se rychleji dostali do ulice Mánesova. Změny v centru už tohle ale neumožní. V části Ulice U Černé věže bude pěší zóna mezi Hroznovou a Kanovnickou. Mění se také průjezdnost ulice Biskupská. Ta bude jednosměrná mezi Širokou ulicí a Zátkovo nábřežím, takže se auta dostanou pouze směrem na náměstí. 

Vedení města na svém webu ujistilo, že v případě zásobování nedochází k žádným změnám. Léta používaný systém pokračuje dál. 

Vedení města začalo řešit změny v centru před několika měsíci s cílem snížit intenzitu dopravy. Denně tudy projíždí zhruba pět tisíc automobilů, po zavedení novinek by se počet měl snížit o 1,5 až 2 tisíce méně, věří zástupci radnice. 

Zavedení změn doprovázely nejasnosti mimo jiné ohledně platnosti opatření. „Dnes opatření nabylo účinnosti, poté je možné instalovat značky. Dojde k tomu v noci z neděle na pondělí 11. července, musí se předělat značení v celém centru města,“ řekl Budějcké Drbně v pátek náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).  

Souhlasíte se změnami v centru Českých Budějovic?

Celkem hlasovalo739 čtenářů

Podle něj zmatky vyvolaly dvě novinky, které se týkají centra města. Tou první je úprava placeného parkování, na základě které se od 1. července v centru platí i během víkendů a v noci. Komunikaci směrem ke změnám v uplynuých týdnech kritizovali zástupci opozice

Definitivně se tak centrum Českých Budějovic promění zítra 11. července. „Policisté mají pokyn, že do půlnoci 10. července se mají k náměstí chovat jako doposud. Od pondělí 11. července začnou konat ve vztahu k novým opatřením,“ dodal Thoma.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, doprava, centrum, auto, změny, novinky, Přemysl Otakar II., radnice, Juraj Thoma, Černá věž, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Asi bude na město kontrola z blázince a to z BOHNIC UŽ S NIMA JEDNÁM

Neděle, 10. července 2022, 14:19Odpovědět

Doprava v centru Českých Budějovic se změní. S čím musí řidiči počítat?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.