Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj má o krok blíž k realizaci obchvatu Srubce a další etapy Zanádražní komunikace

Dlouhá léta se tato stavba plánovala, zatím ale zůstalo jen u plánů. To by se nyní mohlo změnit. Díky dohodě Srubce a Jihočeského kraje, kterou na svém zasedání zastupitelů, schválili Srubečtí minulý týden, by se mohla začít konečně připravovat šesti etapa Zanádražní komunikace a obchvat obce. Významná dopravní stavba by znamenala nejen napojení na dálnici D3, ale také velkou dopravní úlevu pro Srubec.

„Ta stavba je pro nás ohromně důležitá, proto jsem velice ráda, že se nám podařilo dohodu schválit. Srubec nemá žádné náměstí a Ledenická obec v podstatě protíná po celé délce. Denně tudy projede zhruba 10 tisíc aut. To zklidnění dopravy opravdu potřebujeme. Ostatně jsme s ním počítali už při plánech na stavbu školy,“ řekla redakci starostka Srubce Lenka Malá.

Důležitou stavbu dlouhá léta blokoval odpor obyvatel. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) šlo ale také o to, že se přípravě důležité přeložky nikdo nevěnoval. „O této stavbě se osm let diskutuje. Bohužel se ale nepodařilo ji prodiskutovat tak, aby se dala realizovat. Nám se podařilo udělat klíčovou dohodu, a to vykoupení jedné nemovitosti, která nám bránila v přípravě stavby. A také se nám hlavně podařilo domluvit s obcí Srubec na postupu všech prací tak, abychom mohli začít co nejdřív projektovat a stavět,“ uvedl Kuba.

Dohodou je myšleno rozdělení stavby na dvě etapy. Podle původního rozhodnutí se totiž šestá etapa Zanádražní komunikace, která se napojí na dálnici D3 kolem Českých Budějovic, a obchvat Srubce, měly stavět najednou. „To byla úplně neřešitelná věc,“ myslí si Kuba.

Díky dohodě tak začne kraj v první fázi se stavbou, která napojí mimoúrovňovou křižovatku Pohůrka na starou Ledenickou, což umožní například sjet na dálnici přímo ze Srubce. Lidé tak nebudou muset projíždět městem. „V té samé době začne kraj projektovat obchvat Srubce. To je část, která povede od dálniční křižovatky, podjede Ledenickou a pokračuje jako samotný obchvat Srubce,“ vysvětlil hejtman.

Upozornil ale, že příprava této stavby bude kvůli výkupu pozemků a celé přípravě trvat déle. Zatímco stavební povolení na první část by mohl mít kraj v roce 2024 a v roce 2025 by byla zahájena, a i dokončena, na druhou část, tedy obchvat Srubce, si budou muset lidé počkat až do roku 2028.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky doprava, dopravní stavba, obchvat, Srubec, Jihočeský kraj, dálnice, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má o krok blíž k realizaci obchvatu Srubce a další etapy Zanádražní komunikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.