Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Test nové linky ukáže další možnosti pro zavedení MHD na náměstí

Téma pro zavedení pravidelné linky na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. je stále více aktuální. Do historického centra Budějc jezdí ode dneška ve zkušebním týdenním provozu zdarma menší autobus Heuliez GX 137. Trasa povede ze sídliště Máj.

Linka ze zastávky Máj - Antonína Barcala nese číslo 93 a přes zastávky Jaroslava Bendy, Šumava, Jihočeská univerzita, Vysokoškolské koleje, Výstaviště, U Zelené ratolesti, Poliklinika Sever a Senovážné náměstí – pošta skončí na náměstí. Na náměstí bude dočasná zastávka před radnicí.

První bus vyjede z Máje vždy v 6 hodin a 32 minut. Třiadevadesátka bude jezdit v hodinových intervalech. Na náměstí by měla dorazit vždy 11 minut před celou hodinou a zpět bude vyjíždět pět minut po celé. Dopravní podnik bude linku testovat do soboty 2. května.

„V poslední době se znovu často hovoří o zavedení městské hromadné dopravy na náměstí. Součástí příprav tohoto záměru je i testování různých typů vozidel, která by byla pro tento účel vhodná. Proto vítáme možnost testování dalšího typu midibusu a zveme všechny zájemce k využití zkušební linky 93," říká místopředseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Na lince 93 bude jezdit autobus Heuliez GX 137, který patří mezi kompaktní plně nízkopodlažní midibusy (autobus menší velikosti – pozn. autora). Pro všechny cestující je důležité, že linka bude po celou zkušební dobu bezplatná.

Heuliez je dlouhý přes devět a půl metru. Šířka vozu je 2,33 metru. Převézt může až 70 cestujících a díky menšímu poloměru otáčení je vhodný pro jízdy ve stísněných podmínkách, jako jsou centra měst. O pohon midibusu se stará šestiválcový dieselový motor Iveco Tector 7 s výkonem 250 koní. 

Štítky náměstí, heuliez, městská, mhd, Přemysl Otakar II., Heuliez GX 137, České Budějovice, Sídliště Máj, Jaroslav Benda, Antonín Barcal, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zelená ratolest a.s., Šumava, Senovážné náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Autobus a náměstí?, tak to v žádném případě. Stačí ten provoz osobních aut a parkování na náměstí. Historický střed města má být, dle mého názoru, pro pěší. Ještě je zajímavé, že většina spojů začíná na Máji. Sídliště Vltava je neustále opomíjeno a spojení Máje s Vltavou od Globusu se taky povedlo. Těch úřadů na náměstí zas tak moc není a turista co přijel obdivovat historickou část města jistě půjde pěšky, aby si vše prohlédl.

Neděle, 26. dubna 2015, 18:50Odpovědět

Test nové linky ukáže další možnosti pro zavedení MHD na náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.