Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Holubovská rodina se soudí se sousedy kvůli údajnému zápachu z jejího poníka

Život na vesnici přináší určitá specifika, mezi ně patří i pach hospodářských zvířat. A právě kvůli němu se soudí dvě rodiny v Holubově pod Kletí.

Rodina Kubíkových si v Holubově před čtyřmi roky koupila dům s pozemkem. Martina Kubíková tehdy vážně onemocněla a venkov jí měl pomoci v rekonvalescenci. Pomoci jí měl i poník Beruška, kterého se ujala a věnovala mu svou zahradu.

Na to se ozvali sousedi Kubíkových, Dolejší. Ti si stěžovali na zápach Beruščiny moči a stlaní. Začali na obecním úřadě, později věc začali řešit s pomocí advokátky. 

Kubíková údajně nejdříve reagovala negativně, pak vůbec

Dle slov advokátky Kateřiny Vávrové měli Kubíkovi možnost zařídit, aby se poník pohyboval pouze po vzdálenější části jejich pozemku a k Dolejším tak nedoléhal jeho zápach. Na výzvy však Martina Kubíková měla reagovat negativně. Před podáním žaloby advokátka Vávrová dle svých slov přistoupila k nestandardnímu kroku, když žalovaným zaslala ještě druhou výzvu k nápravě. Od Kubíkových však neobdržela žádnou reakci.

Dolejší podle advokátky nechtějí pryč poníka, jenom jeho zápach. Protiopatření považují za nedostatečná

Celá věc se nakonec řešila u krumlovského okresního soudu, který už vynesl verdikt.

„Situace není taková, že by Kubíkovi měli nějaké zvíře odstranit nebo by měli hradit nějaké náklady. Rozsudek zní tak, že manželé Kubíkovi se mají zdržet obtěžování zápachem směrem k mým klientům. Nabízí se celá řada řešení. Po odstranění zvířete nevolala ani žaloba,” vysvětluje advokátka.

Martina Kubíková postavila čtyři metry od plotu elektrický ohradník, za který se už poník nedostane. To má zabraňovat šíření zápachu na zahradu Dolejších. Podle advokátky se však po zahradě neomezeně pohybuje dále.


Beruščin výběh na zahradě Kubíkových

Majitelka poníka ale tvrdí něco jiného: „Dolejší byli proti poníkovi ještě předtím, než jsem si ho pořídila. Původně jsem na naší zahradě chtěla mít i svého velkého koně, kterého jsem ale nakonec ubytovala jinde,“ říká Kubíková.

Lékařka před soudem vyvrátila Dolejšího alergie

Podle ní Dolejším vadilo i seno, které dala pryč. Soused Dolejší má totiž údajně různé alergie, mimo jiné i na seno nebo pachy. Výsledky testů jsou však údajně podle Kubíčkovy alergoložky negativní nebo neprůkazné.

Martina Kubíková reaguje i na nařčení, že svůj pozemek neudržuje a nechává na něm ležet výkaly: „Byla jsem vážně nemocná, mám potíže s imunitou. Párkrát jsem stonala a nebyla schopná práce, takže se stalo, že na mé zahradě výkaly zůstaly. Ale uklidila jsem je hned, jak jsem mohla,“ vysvětluje.

Kubíkové prý nikdo neporadil, co dělat

Martina Kubíková rovněž vyvrací tvrzení Kateřiny Vávrové o své neochotě ke stálým opatřením proti zápachu svého poníka: „Advokátka Dolejších tvrdí, že se něco začalo dít, až když mě dali k soudu. Já jsem jí poslala dopis, kde jsem vylíčila, co všechno jsem udělala, aby Dolejší byli spokojení. Odepsala, že všechno, co jsem udělala, je nedostačující. Ale neporadila mi, co dalšího bych měla udělat,“ hájí se Kubíková.

Nakonec vysvětluje i "volný pohyb poníka po celé zahradě“. „Trávu mezi ohradníkem a společným plotem neseču, ale nechávám ji spásat Beruškou. Takže je možné občas Berušku spatřit i na tomto území. Ale vždy ji hlídám, aby mezi ploty nedělala nepořádek a snažím se ji nechávat pást, zrovna když Dolejší nejsou doma,“ osvětluje Martina Kubíková.

Soudkyně nedokázala říci, co zapáchá

Na místě se během soudního řízení byla podívat i soudkyně Ivana Paloučková. Podle Martiny Kubíkové byl závěr soudkyně nejednoznačný. „Máme zápis ze šetření od soudkyně. Tam je černé na bílém napsáno, že u nás nic necítí. Na pozemku Dolejších čtyři metry od plotu prý cítí jakýsi zápach, ale neví, jaký a odkud pochází. Do rozsudku přitom napsala, že zápach, který u nich cítila, byl koňský a pocházel od nás,“ líčí Martina Kubíková.

Starosta mezi obyvateli rozdíly nedělá

Před soudem vypovídal i starosta Holubova Roman Kudláček. „Odpovídal jsem na všechny otázky soudu. Mé výpovědi se ale nelíbily žalující rodině Dolejších. Posléze jsem zjistil, že si mě k soudu pozvali oni a domnívali se, že budu kopat za ně a pomlouvat Kubíkovy. Pro mě jsou ale občané jak Dolejší, tak Kubíkovi,” říká starosta.

U soudu vypovídal, že paní Kubíková se snažila Dolejším vyhovět. „Od plotu natáhla čtyřmetrový ohradník, k sousedům se tak poník vůbec nedostane. Kůlnu k bydlení má na druhé straně zahrady, paní Kubíková hnůj po Berušce odváží do popelnice na bioodpad. Byl jsem se tam osobně podívat. Nic jsem necítil, výkaly na zahradě nejsou,” říká Roman Kudláček.

Kubíkovi se odvolali a celý případ tak míří ke krajskému soudu, který rozsudek přezkoumá a vynese konečný verdikt.

Autoři | Foto pixabay.com, facebook.com/chlumb

Štítky Krumlovsko, Holubov, krimi, soud, poník, zahrada, rodina, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holubovská rodina se soudí se sousedy kvůli údajnému zápachu z jejího poníka  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.