Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dům umění bude mít pod střechou vyhlídku na náměstí. Práce začnou příští rok

Do konce roku 2023 má na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. skončit rekonstrukce Domu umění. Uskupení ateliérů z Německa a Česka dopracovalo podobu objektu, který nabídne kromě jiného vyhlídku pod střechou.

Radní v pondělí definitivně schválili výsledek řízení, ve kterém uspělo spojení dvou ateliérů, německého AFF a českého studia Malý Chmel. „Dostali jsme vizualizace, časový harmonogram i finanční rámec,“ informoval náměstek primátora Juraj Thoma

Podle něj chce město v květnu příštího roku hledat stavební firmu. Práce by se pak měly uskutečnit v období od června do prosince roku 2023. 

Významné proměny se dočkají především prostory pod střechou domu. „Poslední patro se celé otevírá a vzniká tam velká multifunkční terasa. Ta bude otevřena i směrem do náměstí. Provoz bude celoroční, měly by se tam konat nejrůznější aktivity,“ zmínil Thoma. Návrh architektů zmiňuje vzdělávací programy pro děti, promítání snímků nebo hodiny jógy. 

Požadavkem města směrem k vítězi soutěže byla právě úprava prostoru pod střechou. „Chtěli jsme, aby to upravili, což se podařilo. Terasa je vyřešená a dokonce je tam bezbariérový přístup. Za to jsme rádi,“ přidal Thoma. 

Ve zrekonstruovaném Domě umění se počítá také s místem pro sdílené kanceláře, edukační centrum pro děti, prostory pro odbor kultury budějovického magistrátu či stávající Galerii současného umění a architektury. V přízemí bude infocentrum.

Předpokádáné investiční náklady na stavbu jsou zhruba 70 milionů korun. Město se chce ucházet o podporu Integrovaného regionálního operačního programu. V případě úspěchu může dotace pokrýt až 80 procent uznatelných nákladů. 

„Ta akce má význam i pro oblast cestovního ruchu. Podařilo se docílit podoby, díky které mám naději, že vznikne ikonické místo. Výsledek je kvalitativně na vysoké úrovni a přináší zajímavou atraktivitu pro návštěvníky i obyvatele Českých Budějovic,“ doplnil náměstek primátora Viktor Vojtko

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ateliéry AFF a Malý Chmel

Štítky české budějovice, Dům umění, náměstí, investice, rekonstrukce, střecha, Přemysl Otakar II., Juraj Thoma, Německo, Česko, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Dům umění bude mít pod střechou vyhlídku na náměstí. Práce začnou příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.