Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Některé jihočeské zámky omezují kvůli covidu adventní programy

Některé jihočeské zámky ruší nebo omezují kvůli koronaviru adventní programy. Jindřichův Hradec zrušil adventní trhy, kam v letech před pandemií mířily tisíce lidí. Hrané prohlídky zrušil třeboňský zámek, Hluboká nad Vltavou zvažuje, zda zrušit prohlídku s gastro nabídkou. Zrušená je i zámecká slavnost vína v Českém Krumlově.

Hlubocký zámek chystal na třetí adventní víkend prohlídky zámecké kuchyně a jako překvapení pro návštěvníky roztopení kamen, ve kterých by se něco upeklo. „Je to jídlo, v době covidu, možná to raději uděláme v plné kráse příští rok, než s omezeními. Uvažuji o tom, ale ještě jsme to nerozhodli,“ řekl kastelán Martin Slaba.

Zimní prohlídkovou trasu provozuje zámek dál, je otevřená od úterý do neděle, s přestávkou mezi vánočními svátky a silvestrem. Chodí desítky lidí denně, o víkendech přes sto. Před pandemií to bylo ale i 250 denně, klíčové byly zájezdy z Číny a z Ruska.

Program se mění v Třeboni či Jindřichově Hradci

Plán na adventní trhy se 40 stánky, černou kuchyní a kulturním programem zrušil již dřív zámek v Jindřichově Hradci. Nyní zrušil i záměr, že na nádvoří budou alespoň dva stánky s jídlem a pitím. Zůstane jenom adventně ozdobený zámek uvnitř. „Tady projde (při adventu) za víkend 13 tisíc lidí. I kdyby jich teď byla polovina a jenom dvě procenta z nich byli ti agresivní neočkovaní hledači problémů, tak máte zaděláno na obrovský průšvih. Rušíme vše. V Rakousku dělají lockdown, je otázka, kdy ho udělají i tady,“ řekl kastelán Jan Mikeš.

Hrané kostýmované prohlídky, jež mívali před pandemií, nebudou na zámku v Třeboni. Zůstávají ale prohlídky od čtvrtka do neděle. Navíc od příštího týdne přidají prohlídky soukromých apartmánů Schwarzenbergů, které budou vánočně nazdobené. Na zámeckém nádvoří by měl být 20. prosince živý betlém, chystá se koncert skupiny Broln a dvě prodejní výstavy. Kastelán Vít Pávek zvažuje, že 18. a 19. prosince nabídne prohlídky trasy B večer, za svitu svíček. Od 28. prosince do 2. ledna bude pak prohlídková trasa otevřená mimořádně.

Pořadatelé zrušili kvůli vývoji covidové epidemie i zámeckou slavnost vína v Českém Krumlově, sdělila dnes mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová. Akci plánovanou na 27. listopad chtějí organizátoři uskutečnit na jaře 2022, když to okolnosti dovolí. Krumlovský advent hodlá město připravit v plném rozsahu, řekla mluvčí.

Loni zrušili památkáři hradozámecký advent kvůli covidu plošně v celé ČR. Jihočeské státní památky navštívilo letos do 19. října 629 171 lidí. Meziročně zhruba o 17 procent méně, proti roku 2019 je to úbytek o 41 procent. Výnosy ze vstupného klesly meziročně o 14 procent na 73,8 milionu korun. Vyplývá to z informací, které sdělila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, památky, koronavirus, Vánoce, Jihočeský, AUDIO, zámek, COVID-19, pandemie, Jindřichův Hradec, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, advent, Třeboň, Jan Mikeš, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské zámky omezují kvůli covidu adventní programy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.