Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějce v létě nabídnou přes 300 kulturních akcí. Oživit mají i okrajové části města

České Budějovice letos v létě nabídnou bohatý kulturní program. Návštěvníci a obyvatelé města se mohou těšit na 324 akcí včetně 85 koncertů, 52 divadelních představení či 25 festivalů. Novinkou je například akce Montmartre pod Černou věží.

O kulturní nabídce v Českých Budějovicích dnes informoval náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). „Budějčákům bych chtěl vzkázat, aby z města v létě neodjížděli, protože si to tady určitě užijí. Do plánování kulturního programu se zapojilo 63 pořadatelů,“ uvedl na tiskové konferenci. 

Novinkou je například akce Montmartre pod Černou věží. Festival je zaměřený na francouzskou kulturu, takže se jeho návštěvníci mohou těšit na šansony, výtverné umění či divadlo. Koná se od 25. do 26. června. Poprvé se uskuteční také festival Hvězdy nad Vltavou. U jeho organizace je houslový virtuóz Pavel Šporcl. Tým organizátorů by chtěl založit novou tradici hudebního festivalu. „Další novinkou jsou Budějovické dvorky, což je akce, která přiblíží domy v centru města,“ uvedl Thoma. 

Jednou z největších akcí je festival Múzy na vodě, který se koná od 1. do 6. července u soutoku řek Malše a Vltava. Během jednoho týdne tam vystoupí Dagmar Pecková, Martin Chodúr nebo popový bigband s písněmi Karla Gotta. Pořadatelé také chystají jedno velké překvapení, ale náměstek více prozradit nechtěl. 

Letní kino otevřou už za týden. Lidé se mohou těšit na nové bistro nebo sedačky

Už příští týden odstartuje další sezona Letního kina Háječek ve stejnojmenném parku v Českých Budějovicích. Kromě filmových novinek zapracovali organizátoři také na samotném prostoru a diváci se tak mohou těšit na nové bistro nebo sedačky, které...

V období od 7. do 10. července obsadí Náměstí Přemysla Otakara II. Kinematograf Bratří Čadíků. Diváci uvidí snímky Cesta domů, Gump či Příšerákovi 2. Na hlavním náměstí se pak uskuteční řada hudebních koncertů, zahrají kapely Jazzika, Jen Tak Tak či Bonsai č. 3. 

„Kromě toho, na co jsme zvyklí v centru města, se bude kultura odehrávat také v ostatních částech města,“ pozval Thoma. Zmínil například Letní Vltavu, což je akce spojená s oživením levého břehu řeky. Od 13. července proto mohou rodiče s dětmi vyrazit každou středu na pohádku do parku 4Dvory, pláž Vltava pak bude hostit některé koncerty.

Do Budějovic se v polovině června opět vrátí výstava Umění ve městě. „Vernisáže proběhne ve čtvrtek 16. června od 18 hodin v centru Rabenštejnská 2020 v Panské ulici a na Havraním náměstíčku,“ pozvala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Letošní téma je faun a flóra. „V Českých Budějovicích bude k vidění 12 instalací. Například obrovský ocelový korýš opanuje soutok Vltavy a Malše, přímo před vstup do radnice si stoupne 2.5 metrový muž se psem, oba z bronzu a na severní straně náměstí Přemysla Otakara II. kolemjdoucí jistě zaujme kůň,“ dodal Thoma. Další instalace budou v Hluboké nad Vltavou, Bechyni, Táboře či Veselí nad Lužnicí. 

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, léto, kultura, hudba, koncert, divadlo, umění, festival, Juraj Thoma, kulturní akce, Přemysl Otakar II., Vltava, divadelní představení, Pavel Šporcl, Karel Gott, Dagmar Pecková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce v létě nabídnou přes 300 kulturních akcí. Oživit mají i okrajové části města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.