Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoční pusa obletěla svět a nadále pomáhá

Speciální vánoční překvapení vytvořila nově vznikající českobudějovická kapela The Greens pro talentovanou Barunku Sedláčkovou. Dvanáctiletá dívenka neměla sice tolik životního štěstí jako ostatní děti, ale se svým nepříznivým osudem se vyrovnává nadmíru statečně.

Nápad skupiny s předčasným vánočním dárkem přišel při akustickém hraní před známými a přáteli. Muzikanti nechtěli vybírat žádné vstupné, a tak raději nechali přispívat do sklenice od okurek pro Barunku, která trpí neuropatií, jež omezuje její pohyb. Její oblíbenou činností je však malování, proto musela přijít na to, jak nebýt znevýhodněná. Zjistila, že krásné obrazy dokáže tvořit i za pomoci pusy a svému jedinečnému stylu dala název „pusopis“.

ČTĚTE TAKÉ: Píseň Vánoční pusa poznala světlo světa

Jan Novotný, Pavel Maule, David Beránek a Kateřina Matoušková tedy společně složili píseň a posléze nechali natočit videoklip s názvem Vánoční pusa. Právě Maule je autorem textu, se kterým skupina slaví úspěch už na čtyřech světadílech. Video bylo záměrně umístěno na facebookové stránky a za necelé dva týdny má více než sedmnáct stovek sdílení a přes osmdesát tisíc zhlédnutí. Dosah ke čtvrt milionu uživatelům oslovil lidi v Beneluxu, New Yorku či dokonce v Ekvádoru.


The Greens - zleva Pavel Maule, Jan Novotný, David Beránek, Kateřina Matoušková

„Záměr se povedl a překonal naše očekávání. Hodně lidí to strhlo k pozitivnímu pohledu na věc. Je to kompenzace za veškeré peníze,“ říká Pavel Maule. Stejně nadšená je z Vánoční pusy také Barunka. „Je to super, moc se mi to líbí. Na internetu to sdíleli i mí spolužáci, kterým se to také líbilo.“

Nyní chtějí The Greens oslovit korporátní sféru a požádat firmy o příspěvek na dobrou věc. „Obraz z videoklipu, který Barunka namalovala, již zakoupila Teplárna České Budějovice. Finanční pomoc přislíbil i Jiří Tonzar ze společnosti TONSTAV-SERVICE,“ přidává Jan Novotný.

Maminka Barunky, Milada Sedláčková, poukazuje i na další efekt celé písně. „Od zveřejnění písně nám chodí jenom pozitivní ohlasy. Nedávno přišel e-mail, ve kterém jedna paní psala, že měla krizi a byla na dně. Ale když viděla tenhle videoklip, tak jí došlo, že jsou důležitější věci. Navíc i Barča se teď rozhodla pomoci a maluje anděla pro jednu nemocnou slečnu, které ho chce věnovat.“ Její výtvory navíc slaví úspěch. Byla pozvána k vystavování ve vltavotýnské galerii a příští rok v září dokonce malby překročí české hranice. Uvidí je rakouský Linec.

 

Vážení přátelé dobrých skutků, rozhodli jsme se, že pomůžeme Barunce Sedláčkové, známé budějcké pusopisce. A tak jsme...

Posted by The Greens on 30. listopad 2014


Hlavním cílem ale je vybrat prostřednictvím webových stránek www.vanocnipusa.cz co nejvíce peněžních prostředků na věci, které Barunka potřebuje. „Je hezké, že se video takto šíří, nejdůležitější je však nastřádat korunku ke korunce,“ připomíná Novotný. Mladá umělkyně totiž potřebuje jak notebook, tak především MOTOmed, což je speciální rotoped na procvičování pohybového ústrojí dívenky.

ČTĚTE TAKÉ: Muzikant s velkým srdcem. To je Budějčák Jan Novotný

Stále je dostatek času na přispění. K předání šeku dojde až 17. prosince na Budějovickém adventu při Dni s Budějckou Drbnou. Tam také kapela The Greens píseň Vánoční pusa zahraje. Přesto však uvažuje, že sbírku prodlouží do 5. ledna. V příštím roce by pak chtěla skladbu nazpívat anglicky.

Štítky Vánoční pusa, Barunka Sedláčková, The Greens, videoklip, Jan Novotný, hudební skupina, Kateřina Matoušková, advent, Benelux, Teplárna České Budějovice, a.s., New York, Ekvádor, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční pusa obletěla svět a nadále pomáhá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.