Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vystrčilovo konání je jednání jednoho člověka z absolutní menšiny, uklidňoval Filip vysoce postavené čínské komunisty

Předseda KSČM Vojtěch Filip na sebe opět upozornil. Ve videohovoru měl podle Deníku N vysvětloval vysoce postaveným komunistům Čínské lidové republiky, jak podle něj Česko vnímá cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

„Vystrčilovo konání je jednání jednoho člověka z absolutní menšiny, která nedokáže změnit českou politiku vůči Číně,“ citují šéfa KSČM čínská média. 

Čínské investice v ohrožení? Plány, které často končí na úrovni politických prohlášení a slibů

Jaké ekonomické dopady může mít cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan? Na jednoznačné odpovědi se neshodne politická reprezentace ani ekonomové. Zda kontroverzní cesta bude mít vliv na „chuť Číny“ investovat v tuzemsku poměrně...

Filip si během hovoru vyměnil názory na Vystrčilovu cestu s tajemníkem pro mezinárodní otázky komunistické strany Sung Tchaoem. Ten připodobnil Vystrčila ke klaunovi. „Klauni, kteří se snaží zpochybňovat čínské klíčové zájmy, si pouze rozdrtí nohu kamenem, který sami zdvihli. Čína nepoleví v udržování všeobecné linie vzájemně prospěšných česko-čínských vztahů, Komunistická strana Číny si vysoce cení tradičních přátelských vztahů s KSČM,“ řekl Tchao v diskusi s Filipem, jejíž část odvysílala čínská CCTV (citaci pro Deník N přeložila Asociace pro mezinárodní otázky).

Právě Vojtěch Filip už dříve okomentoval pro redakci Drbny cestu Miloše Vystrčila. „Jde o jasné vybočení jednoho z ústavních činitelů z politické linie České republiky. Navíc od člověka, který primárně za zahraniční politiku nezodpovídá. Proti cestě byl jak prezident, tak vláda jako celek, tak předseda Poslanecké sněmovny. Je to i zcela nekolegiální vůči ministru zahraničních věcí, který teď v mezinárodním společenství má hodně sníženou autoritu,“ řekl Drbně Vojtěch.

Podle něho by měla zareagovat právě diplomacie. „Česká diplomacie může reagovat jen tak, že v rámci parlamentního uspořádání státu nemůže Vláda ČR ani nikdo jiný zakázat panu Vystrčilovi cestu kamkoli, ale není to cesta, kterou by vláda schválila. Princip Jedné Číny, který uplatňujeme je stanoviskem ČR a ten kdo ho poruší musí počítat s následky. ČLR je ekonomicky nejsilnější stát světa a je jen otázkou zda budou mít naše podniky tam ještě šanci. Že by nám Tchaj -wan nahradil odbyt našich výrobků do ČLR je nereálné,“ dodal.

ANKETA: Cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan? Názory jihočeských politiků se různí

Cesta Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan „čeří vody“ nejen na úrovni mezinárodní diplomacie, ale také na tuzemském politickém rybníčku. Čínská vláda vzkázala předsedovi českého Senátu, že oficiální návštěvou Tchaj-wanu porušuje princip jedné Číny...

A právě česká diplomacie, potažmo ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) podle svých slov o Filipově videohovoru ví. „Předseda Filip s ministerstvem své kroky nekonzultuje. Předpokládám, že především proto, že dobře ví, jak rozdílné názory na ukotvení České republiky ve světě my dva máme. Zahraniční politiku dělá vláda,“ shrnul Petříček Deníku N.

Souhlasíte s cestou Miloše Vystrčila na Tchaj-wan?

Celkem hlasovalo1544 čtenářů

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KSČM | Zdroj Deník N

Štítky Vojtěch Filip, KSČM, komunisté, Čína, Tchaj-wan, Miloš Vystrčil, Česko, Deník N, diplomacie, vláda, Tomáš Petříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Mmch, zlato ČNB také vaši soukmenovci ukradli. Fakt někdy konečně přemýšlejte, nežli se střelíte do vlastního kolena.

Neděle, 13. září 2020, 20:25Odpovědět

Zipe Pezi

No vidíte, kam jste to s liberaliSSmem dopracovali. Raději chtějí Bureše, Falmera, Zemana, Číňany, Rusy, nežli připrclé kreatury oslavující politiku síly USA, bohaté z dob klauzovských zhasínání. Neměli byste lidi nějak lépe oslovit, nežli to doteď děláte? Jinak Bureše, Falmera, Zemana neODStraníte. Trochu méně sebestředné nafoukanosti a méně klanění se bohatcům, loupežníkům, vypočítavcům a trochu přemýšlet, jak z té vaší , hlupáctvím a dogmatismem prosáklé sebestřednosti najít cestu do duší prostých lidí. Jinak to nefunguje, modrá chásko.

Neděle, 13. září 2020, 20:23Odpovědět

Jan Kos

Tyhle bolševické bestie stále žijí v padesátých letech , kdy měli absolutní moc nad celou republikou , gubernií Rusáků . Je třeba si pamatovat jména Falmer , Grospíča , Skála , Grebeníček ...

Neděle, 13. září 2020, 19:52Odpovědět

Svatoslav Kracík

Miloš Vystrčil nemusí vysvětlovat, kdo má u nás pokřivenou páteř. To poznáme dost sami. Má ji soudně uznaný lhář a kolaborant s Pekingem a Moskvou Miloš Zeman. Mají ji komunisté, jejichž strana funguje už 99 let jako filiálka kremelského vedení. Zašli až tak daleko, že když dali z Moskvy pokyn, tak věšeli nejen údajné třídní nepřátele, ale i své vlastní spolusoudruhy. Pokřivenou páteř má ulhaný, trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů, navíc někdejší agent Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš. Zeman a Babiš kompromitují Českou republiku v zahraničí a Babišovu vládu škodící zemi drží komunisté u moci. Ti všichni mají páteř tak pokřivenou, že ze světa vnímají už jen polobotky V. V. Putina a soudruha Si Ťin-pchinga. Další fází jejich předklonu bude, že svým drzým čelíčkem vyhloubí v rodné půdě nějakou zemljanku.Jak se říká, mlčeti zlato. Kdyby komunisté, zemanovci a babišovci mlčeli, tak z té zásoby zlata budeme všichni žít desetkrát déle než z toho mýtického lithiového kopce.

Neděle, 13. září 2020, 10:56Odpovědět

Zipe Pezi

Líbí se mi, jak jim skáčete na lep. Celý věk od Velké vlastenecké války USA s jeho přihlouplými poskoky jen obkličují Rusko. A nyní, objevil li se další mocný hráč na scéně - Čína, tak to, koukám, řady anglosaských poskoků pěkně dere. America First, haha;-) Tak leda zabíjet, nejlépe na dálku civily v nějaké zemi bohaté na nerosty.. Takže žádné hrušky s jablky, ale rovný metr pro všechny. Chce to více přemýšlet a méně věřit. Poslední nebezpečný haj_l byl Reagan, od té doby jen ztrácí. To je dobře, rovnováha bude zachována. Poštěkávání nějakých pidimužiků na tom nic nezmění.

Neděle, 13. září 2020, 09:38Odpovědět

Jaroslav Řezáč

Zipe Pezi tady vidíte, že mezi Ruskem a Čínou není rozdíl bere si co chce jen materie je odlišná, Rusko se nikoho neptá a Čína se zkrátka někam nacpe....když se těmhle šmejdům nikdo nepostaví, tak budou všude. Jinak motáte tak nějak hrušky s jabkama....Gospič nám nebude vyhrožovat jako to dělá Čína.

Neděle, 13. září 2020, 06:35Odpovědět

Zipe Pezi

To je fajn, že jsou všichni objektivní. Až pojede (pro příklad) třeba JUDr. Grospič navštívit Luhanskou Lidovou republiku, nebo Doněckou Lidovou republiku, tak tomu bude věnována stejně pozitivní, příznivá pozornost sdělovacích prostředků, jakou nyní věnují jihlavskému prckovi.

Sobota, 12. září 2020, 22:50Odpovědět

Jaroslav Řezáč

v Taiwanu byl za těch 6 dní testovaný na kovid 2x byl všude s rouškou a byli separováni od ostatních obyvatel Taiwanu v tom je Taiwan naprosto obezřetný a takový servis nikdo v ČR schopný udělat není na takové výši...Vystrčil jako předseda senátu je druhý nejvyšší představitel ČR tedy v hierarchii je výš než premiér....a to z toho důvodu, že v případě indispozice prezidenta po něm přebírá dle Ústavy ČR velké množství pravomocí po prezidentovi třeba to, že by se stal vrchním velitelem ozbrojených sil apod. Takže není možné tuto pozici předsedy senátu nejde nijak přehlížet ani marginalizovat.

Sobota, 12. září 2020, 15:22Odpovědět

Jan Richter

Vystrcil nebyl ani v karanténě další vzor pro lidi dovazejici covid 19

Sobota, 12. září 2020, 14:16Odpovědět

Alfon Prajzak

Vůbec nejde o názor Filipa. Jako třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi,tam v Thay wanu neměl co pohledávat. Musí ctít aficiální stanovislo vlády.Podnikatelé ať si cestují za bysnysem kam chtějí,neboť politika nepatří do obchodu,do sportu,do škol.

Sobota, 12. září 2020, 13:23Odpovědět

Ruda A Mirka Fh

Kolik lidí asi přestavuje KSČ/M/, že si takto dovolují hovořit .Jejich drzost je opravdu nezměrná.Snad přijde čas,kdy vypadnou z parlamentu.

Sobota, 12. září 2020, 13:06Odpovědět

Ruda A Mirka Fh

Kolik lidí asi přestavuje KSČ/M/, že si takto dovolují hovořit .Jejich drzost je opravdu nezměrná.Snad přijde čas,kdy vypadnou z parlamentu.

Sobota, 12. září 2020, 13:05Odpovědět

Vystrčilovo konání je jednání jednoho člověka z absolutní menšiny, uklidňoval Filip vysoce postavené čínské komunisty  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.