Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský hejtman se obrátil na ministra Blatného. Nemocnice se podle něho mohou postupně vracet k běžné péči

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyzval ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ke zrušení mimořádného opatření o zastavení plánované péče v nemocnicích. Důvodem je vývoj koronavirové situace na jihu Čech, kdy klesá počet nakažených a kapacity nemocnic jsou v tento moment dostačující.

„Jako hejtman Jihočeského kraje navrhuji, aby ministr zdravotnictví Jan Blatný už zrušil mimořádné opatření o zastavení plánované péče v nemocnicích. V těch našich jihočeských počet pacientů s covid-19 trvale klesá a nemocnice situaci zvládají. Naopak narůstá počet těch, u kterých další odklad plánované péče už není obhajitelný a je nutné k této péči přistoupit, aby nedošlo k poškození zdraví,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Jihočeské nemocnice podle něj prokázaly že mají dostatečnou kapacitu a díky profesionálnímu vedení a maximálnímu nasazení zaměstnanců situaci zvládají. „V této chvíli už centrální nařízení nemají smysl a je třeba postupovat podle konkrétní situace v daném regionu. A my na jihu Čech jsme připraveni obnovovat péči pro všechny Jihočechy, kteří ji potřebují a čekají na ni,“ dodal hejtman. Pokud to epidemiologická situace dovolí, kraj by rád vrátil provoz nemocnic do normálu od 1. prosince.

"Nemůžeme si dovolit odsouvat ostatní péči po dobu delší než nezbytně nutnou," řekl minulý týden ministr. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je rizikem, že stále přibývají další nakažení senioři, u nichž je potřeba umístění v nemocnici pravděpodobnější. "U intenzivní péče bude vývoj možná delší," dodal.

Nemocnice musely kvůli hrozícímu naplnění kapacit omezit odložitelnou zdravotní péči v březnu, kdy se začala obnovovat zhruba po měsíci, a znovu na konci října. Většina nemocnic začala péči omezovat sama, aby měly pro nakažené novým typem koronaviru dostatek lůžek a personálu. V nemocnicích v tuzemsku je asi 47 tisíc akutních lůžek. S možností podávat pacientovi kyslík jich je přes 22 tisíc, obsazeny byly před týdnem asi dvě třetiny. Lůžek intenzivní péče je zhruba 3800, pacienti jich potřebují přes tři čtvrtiny.

Za včerejšek zaznamenali hygienici na jihu Čech 408 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, stejně jako ve středu. Počet vyléčených se v jižních Čechách zvýšil na 22 012 a aktuálně pozitivních snížil o 853 na 6 553 osob. Od března zde v souvislosti s koronavirem hygienici verifikovali celkem 372 úmrtí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, nemocnice, Jihočeský, Jan Blatný, Česko, Martin Kuba, COVID-19, ODS, ANO 2011, pacient, Jihočeský kraj, Ladislav Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský hejtman se obrátil na ministra Blatného. Nemocnice se podle něho mohou postupně vracet k běžné péči  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.