Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co nejzásadnějšího čeká Budějce v příštím roce?

V posledním dílu Politické koridy v tomto roce jsme se zeptali budějckých zastupitelů na to, co nejzásadnějšího čeká město v příštím roce. Zaznělo zprovoznění teplovodu z Temelína, rekonstrukce Kulturního domu Slavie nebo stavba dopravních domů.

Otázka: Co nejzásadnějšího podle vás České Budějovice čeká v příštím roce?


Viktor Lavička (ANO)

Doufám, že nás již nebude čekat nic dramatického, protože v minulých letech toho bylo až dost. Z pohledu města bude jistě podstatné pro energetiku napojení teplárny na teplovod z Temelína, pro řidiče otevření parkovacího domu u Sportovní haly, spuštění Dopravně řídícího a informačního centra či zprovoznění propojky mezi M. Horákovou a ul. Na Sádkách. Obyvatelům města bych také přál moderní a plně funkční spolkový a kulturní dům na břehu Malše a věřím, že se již blížíme k naplnění tohoto letitého příběhu. Rád bych zároveň popřál všem Budějčákům krásné Vánoce a hodně zdraví a pohody do nového roku 2023, protože to je z mého pohledu to nejzásadnější.

Petr Maroš (ODS)

V roce 2023 se jako vítězná strana letošních komunálních voleb konečně dostaneme k přípravě velkých projektů, na které Budějčáci tak dlouho čekají - rozběhneme několik hezkých projektů kolem obou našich řek, které nabídnou příjemné volnočasové aktivity pro všechny věkové kategorie. Připravíme investiční akce bytové výstavby nebo navýšení míst v domovech pro seniory. V okrajových částech města investujeme desítky milionů do základní infrastruktury, aby i tamější obyvatelé konečně mohli zavnímat, že žijeme ve 21. století. Zahájíme přípravu parkovacího domu na Máji, situace s parkováním je tam kritická. V neposlední řadě dokončíme napojení Teplárny na horkovod z Temelína, což umožní stabilizaci ceny tepla z Teplárny. Čas běží velmi rychle a pokud chceme ukázat, že za 4 roky se dá udělat kus práce, bude pro nás rok 2023 v přípravě nových investičních projektů klíčový.

Šimon Heller (KDU-ČSL)

To nejdůležitější je fakt, že v Českých Budějovicích se odehrává více než 90 tisíc lidských příběhů. Školy bez studentů, restaurace bez zákazníků či parky bez lidí jsou nám k ničemu. Každý rok se zde narodí řádově tisíce dětí a na radnici je sezdáno stovky snoubenců. To jsou ty nejzásadnější momenty obyvatel Českých Budějovic, tedy i celého našeho města a jeho budoucnosti.

Ivo Moravec (HOPB)

Lidem začne sloužit nový park Dukelská. Velký projekt zaručených energetických úspor za 300 milionů korun v budovách deseti městských příspěvkových organizací, který považuji za významný krok směrem k energetické soběstačnosti města, bude před dokončením. Zahájena bude stavba vodovodu, kanalizace a čistírny odpadních vod v Kališti. Budějovice se stanou Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028. Přeji nám všem, aby nás v příštím roce čekalo jen to dobré. A zlé, které nás nemine, ať zvládneme.

Alice Stieradová (SPD)

Za nejzásadnější považujeme předraženou a nevhodnou rekonstrukci KD Slavie a projekt Senovážné náměstí. Za zásadní považujeme i změny cen tepla a cen za vodné stočné pro občany města, parkovací zóny a dopravu ve městě. Příprava investic zanedbaná předchozím vedením města a vysvětlení smyslu obyvatelům Českých Budějovic, nevytvořila příznivou situaci pro občany. Úprava dopravy a parkovacích zón situaci ve městě nepřinesla nic pozitivního a situaci ještě zhoršila. 

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Především doufám, že nás čeká uklidnění a pokojný rok. Musíme se vyrovnat hned s několika krizemi. Ať už je to zdražování napříč všemi sektory nebo lidé z Ukrajiny hledající u nás azyl před válkou. Nepochybuji, že nakonec vše zvládneme, když budeme nadále pospolití a vstřícní. Z mého pohledu náměstkyně pro kulturu nás čekají výsledky 2. kola EHMK 2028 na konci června. Vítězství by pro město znamenalo obrovskou příležitost k rozvoji nejen v kultuře, ale i závazek evropského významu. Zároveň se ve městě konečně rozjedou velké investice, kde z hlediska životního prostředí, mé druhé agendy, bude zásadní zajistit udržitelnost a ekologičnost projektů. Dále nás čeká rozvoj a emancipace územních skupin a na ně navázané participace občanů. Doufám, že se České Budějovice nadechnou a vyrostou. 

Martin Maršík (Jihočeši 2011)

Vůbec není jednoduché odpovědět na takto položenou otázku. Měl bych se zaměřit na investiční projekty, na školství, na kulturu, na úklid města, na dopravu nebo na městskou policii? Vše je přece pro občana důležité. Zásadní odpověď na konci příštího roku bude, jestli jsme správně sestavili koalici, jestli jsou za ní vidět výsledky a jestli má „tah na branku“. Jsem přesvědčen, že odpověď bude kladná. Prosím, držte nám palce, protože všichni zastupitelé, které jste si zvolili, mají rádi naše město a chtějí zde vytvořit prostředí, ve kterém se nám bude dobře žít. A že jsme schopni vzájemně spolupracovat je patrné na zásadním hlasování o rozpočtu na příští rok. Ten byl schválen všemi hlasy přítomných zastupitelů. Umíme tedy táhnout za jeden provaz!!!! 


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Tomáš Bouzek (TOP 09) na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, politika, zastupitelé, české budějovice, vánoce, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co nejzásadnějšího čeká Budějce v příštím roce?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.