Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Primátorem Českých Budějovic je Jiří Svoboda!

Složení slibu 45 nových budějckých zastupitelů v obřadní síni radnice dnes po poledni provázela slavnostní atmosféra. Jenže nad tím, co se poté dělo v jednacím sále zastupitelstva, zůstával rozum stát. Návrh na změnu zaběhnutého jednacího řádu protáhl jednání do nočních hodin.

Pět minut před začátkem ustavujícího zastupitelstva obdrželi zastupitelé jednací řád s červeně vyznačenými změnami týkajícími se hlavně toho, že o personálním složení vedení města se rozhodne veřejnou volbou, zatímco v minulosti se vždy hlasovalo tajně. Primátor Juraj Thoma (OPB) seznámil přítomné s tím, že tento návrh předkládá hnutí ANO, které ovládlo říjnové komunální volby. Změnu návrhu připravil právník magistrátu Martin Veselský.

„Přichází to jako blesk z čistého nebe. Podobná atmosféra tady panovala už před čtyřmi lety, kdy si koalice nebyla jista, jak kdo bude hlasovat a někteří členové zastupitelstva si fotili na mobil své hlasovací lístky společně s občanským průkazem. Spatřuji v tom odraz vzájemné nedůvěry. Po čtyřiadvaceti letech mého působení v zastupitelstvu to považuji za jeden z nejhorších zážitků,“ odstartoval několikahodinový maraton diskuzí poslanec a zastupitel Jan Zahradník (ODS).

Během dalších šesti hodin se tedy neřešilo nic jiného, než způsob volby nového primátora a jeho náměstků. Velmi aktivními diskutéry byli zejména členové opozičních stran. Za ODS se u řečnického pultíku střídali Michal Šebek s Janem Zahradníkem, ČSSD reprezentovali Miroslav Joch, Petr Podhola (kvůli kterému muselo být jednání před 14. hodinou přerušeno, jelikož odešel oddat budoucí novomanžele) nebo Jaroslav Mach, o své názory se podělili také komunisté Ivan Nadberežný či Petr Braný.

„Veřejná volba je psychologický nátlak a totalitní systém!“ rozohnila se před dalšími zastupiteli Eva Hajerová (ČSSD). Tento způsob hlasování se nelíbí ani absolutní vítězce komunálních voleb, která získala od občanů nejvíce preferenčních hlasů - šachové velmistryni Elišce Richtrové navržené hnutím ANO. Ta se kvůli neshodám se svými kolegy rozhodla den před ustavujícím zastupitelstvem vystoupit ze zastupitelského klubu. „Nelíbilo se mi, že koalice navrhovala volbu vedení města veřejnou, nikoliv tajnou. To je podle mne méně demokratické,“ uvedla Richtrová pro agenturu ČTK.

Přestože opoziční zastupitelé v úvodních dvou hodinách neustále vyzývali členy hnutí ANO k podání vysvětlení, proč se rozhodli navrhnout změnu jednacího řádu zastupitelstva a informovali je o tom těsně před dnešním jednáním, nikdo z nich se neodvážil vystoupit před ostatními a tento krok vysvětlit. Kandidát na primátora Jiří Svoboda se za pultík postavil až po přestávce, během které diskutoval s Jurajem Thomou a při své řeči v podstatě jen zopakoval to, co už bylo z úst předsedy hnutí Občané pro Budějovice předtím řečeno.

„Takhle opravdu chcete pracovat další čtyři roky? Nechat se neustále někým tlačit do rohu?“ kroutil hlavou po sedmé hodině večer Miroslav Joch (ČSSD), když mluvil k zastupitelům už po odhlasování veřejné volby vedoucích představitelů Českých Budějovic. Posléze vypočítal náklady, které městu vzniknout navíc tím, že nové vedení radnice by mělo mít sedm náměstků primátora, oproti současným čtyřem. „Tento krok bude stát daňové poplatníky téměř 6,8 milionu korun navíc oproti minulému volebnímu období,“ vypočítal Joch. Následně Michal Šebek (ODS) zpochybnil odbornost současné koalice a upozornil na nepřesvědčivé vystupování Jiřího Svobody. Ten si poté vzal slovo a začal postupně odpovídat na všechny položené otázky.

Zastupitelé stihli do 20:00 odhlasovat jen to, že rada města bude mít stejně jako dosud jedenáct členů. Petr Podhola (ČSSD) navíc nominoval na primátorku Českých Budějovic Elišku Richtrovou jako protikandidátku lídra hnutí ANO Jiřího Svobody. „Děkuji sociálním demokratům. Primátor má zastupitele spojovat, teď však vidím, že je tomu spíše naopak. Vzhledem k veřejné volbě si myslím, že je moje zvolení nereálné. Nominaci ale přijímám,“ uvedl Richtrová.

Průběh volby vedení města

20:35 - Primátorem Statutárního města České Budějovice byl zvolen Jiří Svoboda, lídr hnutí ANO. Podporu mu při veřejné volbě vyjádřilo 26 zastupitelů z 41 přítomných, 15 bylo proti a nikdo se nezdržel. Následně jeho předchůdce Juraj Thoma (OPB) vyhlásil přestávku.

20:55 - „Budu dělat všechno pro to, abych vaši projevenou důvěru nezklamal. Svůj mandát využiju ve prospěch města a jeho občanů. Chtěl bych poděkovat předchozímu primátorovi Juraji Thomovi, radě města a všem zastupitelům, bývalým i současným, které tady vítám,“ řekl ze svého nového místa v jednací síni nový primátor Jiří Svoboda a před stanovením počtu dlouhodobě uvolněných členů zastupitelstva vyhlásil další patnáctiminutovou pauzu.

21:13 - Na radnici bude sedět osm uvolněných zastupitelů. Kromě primátora ještě sedm náměstků, což je rekordní počet. Pro hlasovalo 26 zastupitelů, 14 proti a nikdo ze 40 přítomných se nezdržel.

21:25 - Zatímco primátor Svoboda chtěl zahájit volbu svých náměstků, aniž by se jednotliví adepti zastupitelům dopředu představili, po kritice opozice vyzval František Konečný (ANO) své kolegy nominované na tyto posty, aby tak postupně učinili. Nyní hovoří zřejmě budoucí 1. náměstek primátora Ivo Moravec (OPB).

21:40 - Náměstek primátora pro veřejné statky, veřejné zakázky a životní prostředí bude jediný kandidát na tuto pozici Ivo Moravec (OPB). Hlasovalo pro něj 26 zastupitelů z 39, dvanáct bylo proti, jeden se zdržel.

21:49 - Ekonomiku, finance, informační technologie a dopravní podnik bude mít na starosti další náměstek primátora Pavel Matoušek (ANO). Podporu mu z 38 zastupitelů vyjádřilo 26, proti bylo 12, nikdo se nezdržel.

22:03 - Rudolf Vodička (KDU-ČSL) navrhl, aby si opoziční zastupitelé nechali své dotazy na plnění předvolebních slibů budoucími náměstky až po předložení programového prohlášení. Několik otázek na Františka Konečného týkajících se dopravy totiž předtím vznesl Michal Šebek (ODS).

22:04 - Náměstek primátora pro dopravu, Útvar hlavního architekta a územní rozvoj se stal František Konečný (ANO). „Budu dělat vše pro to, aby se výstavba dálnice D3 co nejvíce urychlila,“ slíbil při své řeči. „Snad všichni budeme usilovat o propojení ulic Strakonická a Milady Horákové,“ dodal Konečný. Ve veřejné volbě 39 zastupitelů jej podpořilo 26 z nich, proti bylo 13.

22:11 - Investice, strategické plánování a územními komisemi se bude zabývat čtvrtý náměstek primátora Svobody Petr Holický (ANO). Hlasovalo 40 zastupitelů, 26 bylo pro, 14 proti.

22:32 - Dalším náměstkem primátora bude Martin Maršík z hnutí Občané pro Budějovice. Ten povede sociální oblast, školství a zdravotnictví. „Budu velmi rád s vámi spolupracovat v oblasti školství a sociálních věcí. Proč máte ve své gesci zdravotnictví, tomu nerozumím, když město už nespravuje žádné zdravotnické zařízení,“ vzkázal na adresu svého nástupce bývalý náměstek Petr Podhola (ČSSD). Celkem hlasovalo 39 zastupitelů, 25 mu vložilo svou důvěru, proti bylo 12 zastupitelů, dva se zdrželi.

22:38 - Majetek města bude mít na starosti Tomáš Bouzek (TOP 09), který společně s Ivo Moravcem (OPB) obhájil svůj post v radě města. Od 38 zastupitelů dostal 26 hlasů, 11 bylo proti a jeden se zdržel.

22:41 - Posledním primátorovým náměstkem pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch byl šestadvaceti z přítomných 38 zastupitelů zvolen bývalý ministr kultury a budějcký primátor v letech 1990 až 1994 Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Proti němu hlasovalo osm a čtyři se zdrželi.

22:53 - Neuvolněnými členy rady města byli zvoleni Lucie Kozlová (ANO), Hynek Látal a Václav Fál (oba OPB).

22:55 - Nyní probíhá odvolání předsedů a dosavadních členů výborů a následovat bude nové zřízení výborů, stanovení počtu jejich členů a volba předsedů.

23:02 - Předsedkyní finančního výboru bude i nadále Petra Šebestíková (TOP 09), kontrolní výbor povede Ivan Tekel (KSČM). Obě funkce budou uvolněné.

23:17 - Nové budějcké zastupitelstvo se znovu sejde ve čtvrtek 11. prosince. To ustavující trvalo 11 hodin a 17 minut. Nyní se ještě členové rady města přesunou do zasedací místnosti ke svému vlastnímu ustavujícímu jednání.

Štítky zastupitelstvo, ustavující zastupitelstvo, České Budějovice, volba primátora, Jiří Svoboda, volby, ANO 2011, radnice, primátor, Juraj Thoma, ČSSD, Eliška Richtrová, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorem Českých Budějovic je Jiří Svoboda!  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.