Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

JIHOČESKÉ TOULKY: Na Dívčí kámen můžete vyrazit i s kočárkem

Nachystali jsme pro vás nový nepravidelný seriál, ve kterém se zaměříme na zajímavá místa jižních Čech. Nebudeme vás zatěžovat historií a fakty, které si můžete přečíst kdekoliv jinde. Hrady, zříceniny, muzea a další místa vám představíme reportážně - z pohledu turistů. První volba padla na hradní zříceninu Dívčí kámen.

Začátkem roku dostávají turistické choutky i největší peciválové, kteří většinu víkendů a vůbec volných chvil proleží na kavalci. Oblíbeným cílem Budějčáků je mimo jiné Kleť a také impozantní zřícenina, která stojí nedaleko - Dívčí kámen. Právě na tuto památku jsme se vypravili v sobotu 2. ledna i my. Bohužel jsme si nevybrali zrovna přívětivé počasí - bylo pochmurno, foukal nepříjemný vítr a teploty klesaly pod nulu. Už při příjezdu do osady Třísov, odkud se jde na Dívčí kámen pěšky, bylo ale evidentní, že nejsme jediní šílenci, kteří se vypravili na výlet. Na parkovišti stálo poměrně dost aut a turisté přicházeli snad ze všech možných stran. Ačkoliv jsme přijeli v poledne, potkali jsme i skupinky návštěvníků, kteří již měli cestu na zhruba dva a půl kilometru vzdálenou památku za sebou.

Na parkovišti si nás pohledem měří postarší pán s ledvinkou u pasu. Že by se zde začínalo vybírat parkovné? Nikoliv. Ukazuje se, že se jedná o turistu, který čeká na své známé. I nadále tedy platí, že je zde parkování zdarma.  Z výše napsaného vyplývá, že přímo k památce se autem nedá dostat. Respektive dá, avšak je třeba získat povolení od obecního úřadu v Holubově.

Hned na začátku vás čeká volba cesty. Z Třísova vedou na Dívčí kámen tři trasy, přičemž ta nejkratší je zároveň nejzajímavější. Zhruba kilometr a půl dlouhý úsek se takřka celý táhne lesem a ke konci je i dost svažitý, proto je třeba vyhodnotit své možnosti a síly. Jelikož máme s sebou kočárek, volíme variantu, která je sice o kilometr delší, ale z hlediska terénu nejpřístupnější. Takřka celou dobu jdete po asfaltu, což má ale v tomto období jednu nevýhodu - před větrem nejste chráněni stromy. My jsme se naštěstí oblékli jako na Sibiř, takže nás zima až tolik netrápí, tedy lépe řečeno polovinu naší výpravy. Cestou však potkáváme několik nadšenců v jarních bundách.

Ačkoliv chůze po asfaltové cestě nenabízí takový kontakt s přírodou, jako zmíněný nejkratší úsek, i tak se vám nabídne plno krásných pohledů. Možná čekáte, že na hradní zříceninu budete stoupat do kopce, ale opak je pravdou. I z toho důvodu vám cesta na památku uteče poměrně rychle.

Dívčí kámen je monumentální zřícenina, která je zasazena do nádherného prostředí. Když se člověk nachází pod ní, cítí nemalý respekt. Pod hradem potkáváme poměrně velký počet turistů, o to větším překvapením je, když později zjišťujeme, že mnozí z nich interiér zříceniny vůbec nenavštívili. Důvod je prostý, památku už mají prošlou snad do posledního kamene, takže na místo vyráží jen na procházky. Někteří jdou po stezce z Třísova až do Holubova. Za zmínku stojí, že je mezi nimi i plno pejskařů, kteří mají dostatek prostoru k dovádění.

Přímo na hrad musíme kočárek vynášet, avšak hned u vstupu ho můžeme odstavit na oploceném plácku v sousedství boudy, ve které sympatická dívka vybírá vstupné. To je stanoveno na 50 korun pro dospělého. Za mrňouse nic neplatíme.

Dívčí kámen uchvacuje i uvnitř. Památka má nové vyhlídky, ze kterých se člověk nechce odtrhnout. Zároveň zde můžete i relaxovat, času máte dost, nikdo vás z hradu nevyhání. Trávíme zde zhruba 45 minut, prolézáme všechny možné kameny, prohlížíme si přírodu, bavíme se s ostatními turisty a pořizujeme fotografie. Pryč se nám příliš nechce, protože zdi hradu nás chrání před větrem.

Na cestě zpátky nakupujeme suvenýry a loučíme se s usměvavou obsluhou u vstupu. Jestliže na hrad se nám šlo dobře, zpátky už je to horší, protože tentokrát nás čeká výstup do kopce. Problém by to nebyl, ale člověk s kočárkem se přece jenom zapotí. Zima, nezima...

Dívčí kámen je ideálním místem pro výlet, kdy se chcete projít přírodou a zároveň si užít romantickou atmosféru hradní zříceniny. Určitě je to dobrá volba pro celé rodiny, je však třeba promyslet, jakou trasu se k památce vydat.

Dívčí kámen

Pondělí, 4. ledna 2016, 12:47

Dívčí kámen
Dívčí kámen

Štítky zřícenina, hrad, kočárek, Jihočeský kraj, příroda, Třísov, Kleť, Holubov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JIHOČESKÉ TOULKY: Na Dívčí kámen můžete vyrazit i s kočárkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.