Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvony Maria, Oktáva, Marta, Budvar a Bumerin na Černé věži budou vyzvánět na počest republiky

V Česku začínají oficiální akce spojené s oslavou stoletého výročí založení Československa. Výročí připomenou také zvony na Černé věži. Rozezní se na deset minut v neděli 28. října v pravé poledne na Černé věži.

„Ke zvonům Maria, Oktáva, Marta a Budvar se přidá ještě Bumerin, který zvoní jen při výjimečných událostech. A právě k nim toto významné jubileum patří,“ říká primátor Jiří Svoboda.

Nejvíce akcí spojených s výročím proběhne v Praze. Na Hradčanském náměstí se dnes odehraje slavnostní vojenská přísaha, slavnostně se otevře opravená historická budova Národního muzea. Po poledni projdou sokolové centrem Prahy, prezident Miloš Zeman přijme na Pražském hradě velvyslance. Národní divadlo na večer nachystalo slavnostní provedení Smetanovy opery Libuše.

Vznik samostatného státu si dnes lidé budou připomínat také v dalších regionech.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky České Budějovice, Černá věž, výročí, 100. let republiky, zvon, Česko, Budějovický Budvar, Československo, Praha, Jiří Svoboda, Miloš Zeman, Národní muzeum, Národní divadlo v Praze, Pražský hrad

Zvony Maria, Oktáva, Marta, Budvar a Bumerin na Černé věži budou vyzvánět na počest republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.