Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Bavorsku a Rakousku žádají zásah proti kůrovci na Šumavě

Představitelé některých lesnických organizací v Bavorsku a v Rakousku požadují razantnější zásah proti kůrovci na Šumavě. Podle nich je jediným řešením odstraňování napadených stromů. Uvedli to na společném setkání v německém Freyungu, jehož se zúčastnili i čeští zástupci. Podle nich kůrovec ze Šumavy ohrožuje i lesy v Německu a Rakousku. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) tvrdí, že šumavský národní park proti kůrovci vůbec nezasahuje. Vedení národního parku toto tvrzení odmítá.

„Zápas s kůrovcem prohráváme, ačkoli Jihočeský kraj dělá maximum pro to, aby skóre otočil. Těžko můžeme bojovat proti kalamitě, když Národní park Šumava, který zaujímá velkou část postiženého území, odmítá jakýkoli zásah," uvedla v tiskové zprávě Stráská.

Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného ale park proti škůdci, který napadá převážně smrky, zasahuje na třech čtvrtinách své rozlohy. Podle Hubeného nemůže za kůrovcovou kalamitu v Jihočeském kraji park Šumava, ale sucho.

Stráská uvedla, že masivní rozmach kůrovce je vidět například v šumavských lesích poblíž Strážného na Prachaticku. „Radvanovický hřbet, který je vidět ze silnice na Strážný, patří k té jedné čtvrtině, kde se zásahy neprovádějí. Nejde o území nepřístupné a doporučujeme každému, aby toto místo navštívil. Uvidí pod odumírajícími smrky nový smíšený les, uvidí smrky, které přežily gradaci (kůrovce) a společně s buky jedlemi tvoří nosnou kostru budoucího přírodního lesa," reagoval Hubený.

Setkání mezinárodní pracovní skupiny ve Freyungu se zúčastnili například zástupci dolnorakouského zemského lesního hospodářství, zemského lesního hospodářství Horního Rakouska, lesníci z Bavorska a Horní Falce, představitelé Jihočeského kraje a kraje Vysočina a také státního podniku Lesy ČR. „Považujeme za podivné, že paní hejtmanka nepřizvala do pracovní skupiny žádného zástupce NP Šumava, ministerstva životního prostředí, Národního parku Bavorský les nebo zástupce bavorských státních lesů," řekl Hubený.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČR, Německo, Rakousko, příroda, správa, lesy, těžba, Šumava, kůrovci, Bavorsko, les, Národní park Šumava, Ivana Stráská, Pavel Hubený, Jihočeský kraj, smrk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bavorsku a Rakousku žádají zásah proti kůrovci na Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.