Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce vlakového nádraží v Budějcích začne v první polovině příštího roku

Opadaná omítka, posprejované zdi a zničená malba. Na první pohled vypadá budějcké vlakové nádraží jako nepoužívaná chátrající budova. Velmi brzy by se ale měla tato skutěčnost změnit. Nádraží totiž čeká rekonstrukce, která by se měla běhe první poloviny příštího roku realizovat.

„Vše jde podle plánu. Jednání se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) jsou už velmi intenzivní a konkrétní,“ uvedl hned na začátek náměstek pro dopravu Viktor Lavička (ANO).

Rekonstrukce by měla podle SŽDC začít do poloviny příštího roku. „Aktuálně se na Ministerstvu dopravy schvaluje záměr projektu. Po jeho schválení bude dokončeno zpracování Dokumentace pro stavební povolení a na podzim letošního roku pak předpokládáme podání žádosti o stavební povolení,“ uvedla tisková mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Tendr na zhotovitele stavby by chtělo SŽDC vypsat ještě do konce roku.

Kompletní rekonstrukce nebude levnou záležitostí. Předpokládané náklady jsou zhruba 580 milionů korun. „Bude se rekonstruovat celá výpravní budova včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm. Bude se opravovat fasáda, střecha, interiéry včetně oživení stávajících nevyužitých prostor a přilehlé plochy,“ popsala plány Pistoriusová.

Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat

Středa, 7. srpna 2019, 14:30

Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat
Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat

Nově se navrhuje také hlavní příchod do budovy směrem k Lannově třídě, který bude navazovat na modernizované zázemí pro cestující a komerční prostory včetně dalších služeb pro cestující.   

Rekonstrukce výpravní budovy půjde ruku v ruce s revitalizací okolí nádraží. Vzniknout by zde mělo parkoviště pro imobilní občany, prostor pro zásobování a cyklověž.

Rekonstrukce novorenesanční budovy z roku 1908 kvitují i lidé. „No už je nejvyšší čas, vždyť je to hrozná ostuda tohle. Na té budově se podle mě roky nic nedělalo a taky je to poznat. Člověk aby se bál, že vám tady spadne na hlavu kus omítky nebo nějaká cihla,“ popsala pětašedesátiletá Marie Ondrášková.

Modernizace budějckého nádraží je podle Pistoriusové pro SŽDC jednou z prioritních akcí na jihu Čech pro příští rok. „Vedle staveb IV. tranzitního železničního koridoru a optimalizace a elektrizace trati mezi Veselím a Velenicemi, je to další z významných projektů, které aktuálně připravujeme,“ uzavřela mluvčí.

Foto Jana Kroneislová

Štítky vlakové nádraží, rekonstrukce, SŽDC, Správa železniční dopravní cesty, České Budějovice, Česko, železniční stanice

Rekonstrukce vlakového nádraží v Budějcích začne v první polovině příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.