Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějce připravují po jedenácti letech vojenskou přehlídku

Budějce připravují na 25. říjen na náměstí Přemysla Otakara II. přehlídku armády a vojenské techniky. Uskuteční se u příležitosti 101. výročí vzniku republiky. Přehlídka vojenské techniky, s níž dorazí 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonice, se na českobudějovickém náměstí koná poprvé od roku 2008. Kromě toho lidé uvidí nástup armádní aktivní zálohy.

„Na přesných detailech se teprve domlouváme. Ale chceme tentokrát svátek vzniku republiky pojmout jinak než tradičním pověšením kytky u pamětní desky prezidenta T. G. Masaryka,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Dodal, že radnice si vznik republiky už delší dobu připomíná dříve než 28. října, kdy je oficiální státní svátek spojený s touto událostí. „V ten den většinou občané města mají volno a jsou mimo České Budějovice. Proto už několik let si vznik republiky připomínáme o pár dnů dříve,“ uvedl primátor.

Poslední větší vojenská přehlídka se na náměstí Přemysla Otakara II. konala v září roku 2008. Tehdy hejtman Jihočeského kraje předal prapor rotě aktivních záloh Krajského vojenského velitelství České Budějovice.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky správa, armáda, historie, České Budějovice, Strakonice, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Svoboda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce připravují po jedenácti letech vojenskou přehlídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.