Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

E.ON odstranil lávku u Zátaví. Plyn nově vede pod řekou

Po 33 letech zmizela u Zátaví na Písecku 80 metrů dlouhá lávka přes Otavu, jejíž součástí byl i plynovod vedoucí z Nové Vsi do Vodňan. Dnes ji demontoval jeřáb. Dodávky plynu nebyly nikterak omezeny, protože pod říčním dnem už vede nové plynové potrubí, pro které nechal E.ON vyvrtat více než sto metrů dlouhý tunel.

Větší bezpečnost a nižší náklady na údržbu. To jsou dva hlavní důvody, proč se společnost E.ON rozhodla pro demontáž plynovodní lávky u Zátaví na Písecku, která na svém místě stála od roku 1986. Ocelová konstrukce se musela každoročně udržovat ochrannými a protikorozními nátěry. Při zvýšené hladině řeky nebo povodních zase představovala bezpečnostní riziko a ohroženy byly i dodávky plynu.

Dnes 80 metrů dlouhou a 25 tun těžkou lávku odstranil speciální jeřáb a v následujících dnech ji pracovníci dodavatelské firmy rozřezají. „Demontáží lávky jsme prakticky dokončili probíhající stavební práce. Plynovod už je aktuálně přepojený, takže zákazníků se změna nijak nedotkla,“ říká Tomáš Vacek, vedoucí správy a provozu zemního plynu z E.ON Distribuce.

Přípravné práce trvaly od roku 2015. Samotná realizace pak začala v srpnu letošního roku. Jako způsob překonání vodního toku zvolili energetici podvrt pod korytem řeky v délce přes sto metrů. Původní plán práce se protáhl o několik týdnů kvůli složitým geologickým podmínkám. „Z původně plánovaných deseti dní jsme se jen u podvrtu nakonec dostali na třicet. Abychom mohli potrubí protáhnout pod řekou, museli jsme vrt rozšiřovat až na průměr 85 centimetrů,“ vysvětluje Zdeněk Lukáš z firmy UGA, která pro E.ON stavbu provádí. Na distribučním území E.ONu se jedná o ojedinělou stavbu hlavně délkou podvrtu a dimenzí potrubí, které pod řekou vede.

Celkem ještě stojí na distribučním území E.ONu patnáct podobných přemostění. V příštím roce přepojí pracovníci E.ONu potrubí přes lávku u Borečnice na Písecku. Plynovod z ní zmizí, ale samotná konstrukce zůstane na místě pro pěší i cyklisty. Na Strakonicku jsou pak v plánu demontáže přechodů Krašlovice I. a II.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky E.ON, Písecko, plyn, potrubí, lávka, Zátaví, okres Písek, Vodňany, Otava, Zdeněk Lukáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON odstranil lávku u Zátaví. Plyn nově vede pod řekou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.