Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krumlov investuje příští rok 70 milionů korun

Český Krumlov bude v roce 2020 hospodařit s rozpočtem, který bude mít vyrovnané příjmy a výdaje 400 milionů korun. Na kapitálové výdaje včetně investic dá radnice 70 milionů korun. Peníze půjdou na stavbu cyklostezky, do modernizace školy Za Nádražím i digitalizace služeb na městském úřadu. Přebytek běžného hospodaření bude 47 milionů korun.

Pro rozpočet hlasovalo 14 z 20 přítomných zastupitelů, šest se jich zdrželo. Na investice získala radnice dotace 30 milionů korun. K nejvýznamnějším řadí místostarosta Josef Hermann druhou část nové cyklostezky z Jelení zahrady k vlakovému nádraží. Bude stát 30 milionů, příští rok zaplatí město 15 milionů. V Základní škole Za Nádražím zmodernizuje radnice učebny fyziky a vytvoří bezbariérový přístup. Dotace zde pokryje 90 procent nákladů, které jsou osm milionů korun.

„Další významnou investicí je digitalizace služeb městského úřadu, což je akce za 12 milionů, ale s devadesátiprocentním podílem dotací. Všechny klíčové akce jsou kryty dotacemi, stejně tak výměna veřejného osvětlení za pět milionů, kde je dotace 50 procent,“ řekl Hermann.

V roce 2020 chce město zřídit zasouvací sloupky u vjezdů do pěší zóny, aby omezilo počet aut v centru. Radnice bude také řešit, zda koupí čistírnu odpadních vod, společnost Deloitte teď pro město dokončuje analýzu, nakolik by byla koupě výhodná. Podle starších vyjádření by byla cena za ČOV a obchvatný kanál 230 milionů korun. V plánu na příští rok je i rekonstrukce bytového domu s 23 byty v Nemocniční ulici.

V roce 2020 by mohly začít i první úpravy hřbitova, kde je hrubý odhad nákladů kolem 50 milionů korun. Pro příští rok plánuje město investici osm milionů. Hermann dnes řekl, že architektonický ateliér Projektil zpracovává projektovou dokumentaci.

Město, kde žije asi 13 tisíc lidí, ročně splácí 7,5 milionu korun za úvěry. Počítá podle Hermanna s kontokorentním úvěrem necelých 20 milionů korun, díky kterým předem financuje práce, na něž získá dotace později. Současné zadlužení města je 44 milionů korun.

Opoziční zastupitel Vojtěch Němec se hlasování zdržel. „Čísla na příští rok ukazují propad čínských turistů o 30 procent. Za poslední dva měsíce je propad u lidí (v Krumlově), ke kterým se chodili (asijští turisté) stravovat, proti minulému roku 27 procent. Obávám se, že nám propadne příjmová část,“ řekl Němec. Vadí mu další investice do systému, jímž radnice zpoplatnila vjezd zájezdových autobusů do města.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2020, Český Krumlov, investice, radnice, dotace, Vojtěch Němec, Deloitte

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov investuje příští rok 70 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.