Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Na cyklostezce bez roušky? Dodržování pravidel budou kontrolovat strážníci. Lidem hrozí pokuta

S postupným uvolňováním vládních nařízení souvisejících s koronavirem začínají lidé zanedbávat doporoučení, která jsou ale stále v platnosti. Největším „prohřeškem“ posledních dní bývá absence ochranných pomůcek na cyklostezkách. Lidé totiž nemusí roušky nosit jen za dodržení určitých pravidel.

Od 19. března musí lidé kvůli šířící se nákaze COVID-19 nosit venku zakrytá ústa a nos rouškou, respirátorem nebo jinou ochrannou pomůckou. Od 6. dubna bylo vládní nařízení zmírněno a lidé, kteří se vydají ven za sportem, roušku za dodržení určitých pravidel nosit nemusí.

Někteří si nařízení přebrali po svém a například oblíbená cyklostezka z Budějc na Hlubokou se v posledních dnech hemžila lidmi bez roušek. Podle policie jde ale o porušování vládních nařízení.

Na sportovištích by totiž měli být lidé oddělení fyzickou překážkou, tedy stěnou nebo plotem, a měli by také udržovat dvoumetrové rozestupy. „Na frekventované cyklostezce není možné od sebe udržovat vzdálenost alespoň dva metry. Sportující jsou v podobných případech povinni roušku nebo jiný ochranný prostředek dýchacích cest užívat,“ vysvětlila mluvčí strážníků Věra Školková.

Pokuta až 20 tisíc korun

Dodržování pravidel teď budou kontrolovat městští strážníci. „Z vlastního pozorování či z četných podnětů občanů víme, že k takovému nezodpovědnému chování dochází. Proto jsem pověřil městskou policii, aby se ještě více zaměřila na kontrolu osob na těchto stezkách,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Policie může absenci ochranných pomůcek řešit poskytnutím roušky, upozorněním, ale i pokutou. „Za porušení povinnosti strpět omezení vyplývající z krizových opatření stanovených v době krizového stavu hrozí pokuta až 20 tisíc korun,“ uvedla tisková mluvčí městské policie Věra Školková.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavirus, cysklostezka, roušky, městská policie, rouška, cyklostezka, ochranná pomůcka, nařízení vlády, Jiří Svoboda, České Budějovice, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Čelakovský

Inteligentním a rozumným lidem stačí "DOPORUČENÍ", idiotům se to musí NAŘÍDIT!

Neděle, 19. dubna 2020, 09:34Odpovědět

Na cyklostezce bez roušky? Dodržování pravidel budou kontrolovat strážníci. Lidem hrozí pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.