Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na dovolenou v Česku se chystá 79 procent Čechů. Mezi nejvyhledávanějšími kraji je jih Čech

Letní dovolenou v tuzemsku hodlá strávit 79 procent Čechů. Nejvyhledávanějšími jsou Jihočeský, Jihomoravský a Liberecký kraj. Na dovolené chtějí být lidé nejčastěji devět dní, většina se přitom ubytuje v penzionu. V průměru za ni plánují utratit 6150 korun za osobu. Na kratší výlet po republice se v létě chystá 89 procent Čechů. Bez ohledu na počet osob za něj odhadem vydají 2380 korun. Vyplývá to z nového průzkumu státní agentury CzechTourism, který má ČTK k dispozici.

Jednoznačně nejžádanějším bude jihočeský region, kam by mohlo zamířit 24 procent lidí. V Jihomoravském kraji by mohlo dovolenou strávit 11 procent lidí, desetina Čechů plánuje vyrazit na Liberecko. Naopak nejméně, tři procenta lidí, si pro hlavní dovolenou vyberou Prahu a Pardubický kraj.

Většina lidí chce na dovolenou vyrazit do přírody, mimo město. Navíc vyžaduje, aby poblíž byla nějaká pamětihodnost. Mnoho lidí hodlá vyjet na nová místa, kde nebyli a dlouho se tam chystají.

„Průměrná útrata na české dovolené vychází na něco málo přes 700 korun na osobu a den, přičemž nejvíce se utratí za ubytování a stravování v restauracích. Pro podnikatele v cestovním ruchu to představuje potenciál v podobě 76 miliard Kč, respektive 92 miliard korun při započtení útrat výletníků," uvedl ředitel CzechTourism Jan Herget. Agentura představila obdobný průzkum již v dubnu, podle Hergeta je vidět zásadní rozdíl.

„Lidé se nebojí a ani dopad na finance nevnímají tak negativně. Navíc dvě třetiny lidí si teprve vybírají konkrétní lokalitu v Česku, a proto je dobře, že města, kraje i vláda přichází s různými vouchery, které mají za cíl nerozhodnuté hosty nalákat," doplnil.

Vlastní podporu domácí turistiky připravila Praha, Jihočeský nebo Středočeský kraj. Stát podpoří dovolenou v lázních až 4000 korunami na osobu. Podmínkou bude pobyt v tuzemských lázních na minimálně šest nocí s pěti procedurami. Poukazy budou platit od začátku července. Nárok na ně budou mít lidé starší 18 let, kteří platí zdravotní pojištění.

Online průzkum pro CzechTourism zpracovaly společnosti Mind Bridge a Economic Impact. Uskutečnil se mezi 3. a 11. červnem, účastnilo se ho 1000 respondentů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cestovní ruch, Jihočeský kraj, koronavirus, dovolená, léto, Češi, Česko, CzechTourism, průzkum, Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Praha, Economic impacT v.o.s., Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dovolenou v Česku se chystá 79 procent Čechů. Mezi nejvyhledávanějšími kraji je jih Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.