Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj začne po prázdninách opravovat Stádlecký most. Dřevo se dovezlo až z Chorvatska

Táborský Stádlecký most je v havarijním stavu, kraj proto chystá jeho opravu, která by měla začít už v polovině září. Oproti původnímu plánu došlo k téměř půlročnímu zdržení, kvůli kůrovcové kalamitě totiž nebylo možné sehnat potřebné množství dubového dřeva. Práce vyjdou na více než deset milionů korun a hotové mají být v listopadu.

Stádlecký most je jediným dochovaným empírovým řetězovým mostem u nás. Jeho stav je ale velmi špatný. „Příčinou je napadení prvků mostin vysoce invazivní a nebezpečnou dřevokaznou houbou z čeledi trámovek. Rekonstrukci potřebuje tedy velice nutně,“ uvedl radní Antonín Krák.

Opravu schválila rada kraje už na podzim minulý rok, s tím, že práce měly začít ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Situaci ale zkomplikovala jak situace s kůrovcem, tak pandemie koronaviru. „Je paradoxní, že situace s kůrovcem, který napadá především smrky, může ovlivnit i nákup dubového dřeva. Ale stalo se a je to vzhledem k situaci logické“, řekl radní. Veškerá těžba se kvůli tomu v loňském roce soustředila právě na kůrovcové dřevo. „Dovoz dřeva také z části zkomplikovala pandemie koronaviru, kdy jsme museli čekat na úplné fungování některých zahraničních úřadů,“ dodal Krák.

Stádlecký most byl postaven Vojtěchem Lannou podle návrhu Bedřicha Schnircha. Od roku 1848 do roku 1960 spojoval břehy Vltavy u obce Podolsko na důležité obchodní cestě z Bavorska do Haliče. Jeho existenci ohrozilo budování Orlické přehrady, po jejím napuštění by byl potopen. Naštěstí bylo rozhodnuto o jeho pečlivém rozebrání, označení jednotlivých kamenných bloků a postupném přenesení mostu do údolí řeky Lužnice, kde byl otevřen roku 1975.  

Na výměnu mostovky je třeba zhruba 700 vzrostlých dubů. Ty bylo ale v Česku velmi složité sehnat. „Zvažovali jsme i provizorní řešení, tedy výměnu mostovky s použitím modřínového či smrkového řeziva. To je ovšem měkké a s výraznou obrusností. Doprava je na Stádleckém mostě intenzivní, takže životnost mostovky by se výrazně snížila. Dubové dřevo ji zajistí na desítky let“, vysvětlil Krák.

Kraj se proto poptával v jiných evropských zemích. Dřevo bylo nakonec dovezeno z Chorvatska. „Z pohledu struktury a barvy je chorvatský dub srovnatelný s českým. V těchto dnech je nakoupené dřevo již v jižních Čechách a prochází procesem dosoušení,“ upřesnil radní.

Práce na rekonstrukci by tak měly začít zhruba v polovině září a hotovo by mělo být do půlky listopadu. Opravy díky tomu nenaruší probíhající turistickou sezonu. S omezením ale budou muset počítat řidiči. „Rekonstrukce proběhne za plné uzavírky silnice mezi obcemi Stádlec a Dobřejice. Doprava bude vedena po objízdných trasách,“ doplnil mluvčí kraje David Hocke.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ben Skála / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky Stádlecký most, Táborsko, oprava, kůrovec, koronavirus, rekonstrukce, dřevo, Chorvatsko, Antonín Krák, pandemie covidu-19, Bedřich Schnirch, Vojtěch Lanna mladší, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne po prázdninách opravovat Stádlecký most. Dřevo se dovezlo až z Chorvatska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.