Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

LISTOPAD 1989: Zhroucení komunistického systému a 50 tisíc lidí na náměstí v Budějcích

Přesně jednatřicet let dnes uplynulo od osudného 17. listopadu 1989. „Sametová revoluce“ je spojena především s hlavním městem. Připomeňme si společně události tohoto období na jihu Čech. Palachův týdnem a demonstrace u příležitosti 21. výročí sovětské okupace a 80. výročí založení československého státu, našly v Českých Budějovicích zprvu jen zanedbatelnou odezvu. Teprve násilné rozehnání pokojné demonstrace studentů pražských vysokých škol vyvolalo i v Budějcích pobouření.

Umělci Jihočeského divadla se připojili ke stávce pražských divadel, 20. listopadu večer se v budově Malého divadla ustavilo Občanské fórum, sjednocující protikomunistickou opozici. Ve vysokoškolských kolejích ve Čtyřech Dvorech byl ustanoven studentský stávkový výbor.

Objektivní informace se z médií veřejnost dozvídala jen velmi těžko. Jihočeská pravda po celý týden podávala o situaci v Českých Budějovicích a v celém státě zkreslené informace, podporovala přežilý režim a odsuzovala studenty. Až čtyři dny po revoluci vyšla stručná zmínka o demonstraci v Praze a mimořádné zasedání předsednictva Jihočeského krajského výboru Komunistické strany Československa přijalo taktiku směřující k rozštěpení jednoty studentů obou českobudějovických vysokých škol. Ti se však rozhodli, že se každý den v devět hodin budou scházet v kolejním areálu.

Nutno dodat, že nešlo o žádná komorní setkání. Hned první den se setkání zúčastnilo na 1 500 studentů a s nimi i část pedagogů. Ten den, 22. listopadu, se na stávkovém výboru probíralo prohlášení pražských vysokoškoláků. Výsledkem bylo připojení k celostátní stávce studentů vysokých škol.

Pojďme se přesunout o pár hodin dál. V ten samý den, ve čtyři hodiny odpoledne, se na náměstí Přemysla Otakara II. z podnětu Občanského fóra uskutečnila první demonstrace asi pěti tisíc obyvatel města. Až později se ukázalo, že setkání bylo pouze pomyslnou „první vlaštovkou“. Další akce byly naplánovány na další dny a účast na nich se postupně zvyšovala. V pátek demonstrovalo již 30 tisíc lidí. V rámci generální stávky vyhlášené na pondělí 27. listopadu na podporu požadavků studentů a Občanského fóra, přišlo na náměstí Přemysla Otakara II. demonstrovat 50 tisíc lidí.

Encyklopedie Českých Budějovic píše o tom, že taktika komunistů zcela selhala. Jak sami přiznali na mimořádných zasedáních svých orgánů v listopadu a v prosinci 1989, jejich moc ve městě se zcela zhroutila. Z řad členů Občanského fóra a stoupenců demokratických přeměn bylo doplněno vedení národních výborů na úrovni města, okresu i kraje.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Encyklopedie Českých Budějovic, Youtube.com, ČT, | Zdroj Encyklopedie Českých Budějovic

Štítky České Budějovice, 1989, historie, revoluce, Sametová revoluce, demonstrace, vysoká škola, Občanské fórum, Palachův týden, Česko, Československo, stávka, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LISTOPAD 1989: Zhroucení komunistického systému a 50 tisíc lidí na náměstí v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.