Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Testování jihočeských školáků zatím nevykazuje pozitivní případy

Testování žáků jihočeských základních škol na koronavirus zatím vykázalo minimální záchyt pozitivních případů. Obnovení kontaktní výuky, která začala v pondělí, tak zatím šíření pandemie v regionu nijak neovlivnilo. Žáci a zaměstnanci škol podstupují testy na koronavirus dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek.

„Ani jeden den jsme nezaznamenali pozitivní případ. Samozřejmě, že testování představuje určité časové zdržení a práci navíc, ale pokud je vše dobře zorganizované, nevidím v tom žádný větší problém," řekl ředitel písecké základní školy Tomáše Šobra Jaroslav Volf.

Krajská hygienická stanice má zatím k dispozici výsledky z pondělí. Z 29.914 antigenních testů žáků a zaměstnanců jich bylo 14 pozitivních. „Z nich však PCR testy potvrdily koronavirus jen ve dvou případech z těch 14," řekla dnes ČTK ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Stejnou statistiku zatím má i základní škola Bezdrevská v Českých Budějovicích. Testy tam podstupují tři stovky žáků a zaměstnanců. „Nemáme žádný pozitivní případ. Naopak se mi zdá, že žáci, kteří nejsou úplně zdraví, tak do školy raději nejdou. A to v minulosti běžné nebylo, protože normálně děti chodily i s rýmou nebo kašlem," řekl ředitel základní Školy Bezdrevská Pravoslav Němeček.

Bez pozitivního případu zůstávají také v táborské základní škole Zborovská. „Jsme rádi, že děti mohou být opět ve škole. Jen mi na tom trochu vadí, že stát opět vše hodil na učitele a ti ať si s tím nějak poradí," řekl ředitel školy Petr Vašíček.

Do lavic se v pondělí vrátili žáci prvního stupně základních škol. Prezenční výuku obnovily také speciální školy a znovuotevřely se i školky, zatím ale jen pro předškoláky. V základních školách se žáci po týdnech střídají, aby se jich nepotkávalo velké množství.

V jižních Čechách se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 92 284 lidí. Vyléčilo se 84 249 Jihočechů. Od loňského března zemřelo v souvislosti s koronavirem v kraji 1547 lidí. Momentálně hygienici v regionu evidují 6488 pozitivních případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Olomouckého kraje

Štítky Jihočeský kraj, škola, testování, koronavirus, COVID-19, základní škola, Krajská hygienická stanice, Jaroslav Volf, Kvetoslava Kotrbová, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování jihočeských školáků zatím nevykazuje pozitivní případy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.