Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Branišovskou se vrátí pomník parašutisty. Připomíná tragický seskok z roku 1923

Na Branišovskou ulici se už brzy vrátí pomník parašutisty Antonína Ježka. Připomínka tragické události z roku 1923 byla restaurována a bude vrácena na své původní místo, odkud byla před 98 lety odstraněna.

Pomník Antonína Ježka připomíná tragickou událost z 18. listopadu 1923, kdy byl na provizorním letišti na okraji Čtyř Dvorů uspořádán letecký den. Veřejnosti měla být představena atraktivní ukázka pilotáž bezmotorového kluzáku a seskok padákem.

Seskok tehdy absolvoval parašutista Antonín Ježek. Pro sedmadvacetiletého mladíka šlo ale o poslední seskok v životě. Zhruba ve výšce okolo 700 metrů vyskočil z nového letounu AERO A-10 a vinou přetrženého pojistného provázku se mu padák otevřel až těsně nad zemí a při dopadu ihned zemřel.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tragická smrt letce Antonína Ježka

Vážení přátelé, dnešní povídání bude smutné. Před téměř 100 lety zahynul při seskoku z letadla mladý parašutista Antonín Ježek. Před čtrnácti dny jsme na radě města dostali na stůl materiál o obnově pomníku tohoto letce a parašutisty. Matně jsem...

„Okrašlovací spolek chtěl zřídit tragicky zesnulému kolegovi zvláštní pomník, což se podařilo. Jeho slavnostní odhalení bylo v červnu 1925. Postupem času, kdy se okolní sídliště Šumava a Máj rozrostla, zůstal pomník obklopen paneláky a vyřádili se na něm i vandalové. Torzo se stalo v roce 2006 majetkem Vojensko – letecké historické společnosti České Budějovice. Později jeho zbytky skončily na letišti Hosín,“ popisuje historii náměstek primátora Ivo Moravec.

Zbylé dva díly Ježkova pomníku jsou zrestaurovány a stavební úřad vydal územní souhlas s jejich umístěním. „Na Branišovskou ulici nedaleko zastávky u vysokoškolských kolejí se památník po dlouhých 98 letech vrátí. Aktuálně se na místě betonují základy, hotovo bude za dva dny a v prvním květnovém týdnu bude pomník aviatika osazen,“ dodává náměstek.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pomník, parašutista, České Budějovice, obnova, Antonín Ježek, Aero A-10, Ivo Moravec, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Branišovskou se vrátí pomník parašutisty. Připomíná tragický seskok z roku 1923  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.