Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Duben 2021: Lidská těla v Orlíku, tradiční hrkání, ale i sportovní návrat roku. Co zajímavého vyšlo v dubnu?

Duben 2021 je pryč, a proto je čas poohlédnout se zatím, co nejzajímavějšího vyšlo na Budějcké Drbně v dubnu. Nechybělo krimi, rozhovory, ale ani nová rubrika. Pojďme se na to podívat.

Rozhovory:

Duben byl na rozhovory velmi bohatý. Vyšlo povídání s Budějčákem Matyášem Tibitanzlem, který se v rámci pravidelného seriálu (Ne)obyčejní rozpovídal o svém koníčku, kterým je malování na boty. Jak se k tomu dostal, a jaké má v tomto směru plány do budoucna, se můžete podívat tady

Vyšel také rozhovor, ve kterém šéfredaktor Drbna.cz vyzpovídal strážníka Petra Reifa. Ten už dvacet let slouží v uniformě městské policie a stále ke své práci přistupuje jako k poslání. Sbírat zkušenosti a zdokonalovat se létá až „za velkou louži“, kde vyráží do terénu s americkými policisty.

Velice zajímavý rozhovor vyšel také s Romanem Huszárem. Ten pochází z malebné jihočeské vesnice Pištín. Už při studiu na „zdrávce“ v Českých Budějovicích ho začaly fascinovat záhadné funkce nervové soustavy. Dotáhl to až na newyorskou univerzitu a momentálně pracuje v laboratoři Gyuriho Buzsáki, kde studuje fyziologii nervových sítí. 

Témata: 

O altánu v Háječku už se mluví několik let. Všichni už dlouho očekávají, kdy se začne opravovat a vznikne v něm kavárna, ve které si budou moct dát lidé dobrou kávu a něco dobrého při procházce parkem. Zjistili jsme, jak to aktuálně s projektem vypadá.

Čeští vědci oslavili další úspěch. Po protilátkách na covid-19 se jim podařil nový objev týkající se klíšťové encefalitidy. Spolu se svými americkými kolegy připravili protilátky, které účinně fungují jako prevence proti onemocnění, ale i jako lék.

A ještě jedna novinka z města. Lesopark Stromovka je vyhledávaným cílem spousty Budějčáků. Když se začalo mluvit o tom, že by i tady mohlo vzniknout nové občerstvení, lidé se radovali. Radnice bohužel slibovala, že by mělo vše začít fungovat na konci dubna, zatím to ale na velkou otvíračku nevypadá.

Na konci dubna byl také oznámen jeden z největších sportovních návratů. V nadcházející hokejové sezoně bude za Motor naskakovat Milan Gulaš. Tomu říkáme zpráva měsíce!

Krimi:

Ke zpravodajství patří samozřejmě i krimi. Nejvíce společností rezonovaly nálezy policejních potápěčů. Ti během pátrání p pohřešovaném muži prohledávali také Orlík, kde objevili několik lidských těl. Díky tomu se jim ale podařilo také uzavřít jeden velmi starý případ.

V dubnu padl také průlomový rozsudek. Poprvé v historii byl totiž někdo v tuzemsku odsouzen za trávení divoce žijících ptáků. Odsouzený muž dostal trest 2,5 roku vězení s odkladem na 3,5 roku.

Kultura:

A přehled zakončíme trochu pozitivnějšími články. Ani letos nechyběla reportáž z tradičního velikonočního hrkání. To nahradilo zvuky zvonů, které podle úsloví odletěly do Říma.

Zavedli jsme také novou rubriku. Každý pátek budeme přinášet tip na jeden výlet po jižních Čechách, který můžete o volném víkendu vyzkoušet. První vlaštovkou byla naučná stezka Červené blato.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Budějcké Drbny

Štítky přehled, duben 2021, téma, rozhovor, Vodní nádrž Orlík, Drbna.cz, lidské tělo, Milan Gulaš, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duben 2021: Lidská těla v Orlíku, tradiční hrkání, ale i sportovní návrat roku. Co zajímavého vyšlo v dubnu?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.