Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj zavede nový systém varování před extrémními projevy počasí

Jihočeský kraj zrealizuje pilotní projekt k zajištění včasného varování před extrémním počasím. Nový systém bude varovat například před lokální silnou bouřkou, kroupami, silným větrem, sněhovou vánicí nebo přívalovým deštěm. Projekt s názvem Systém včasného varování bude zkušebně spuštěn od 1. října po dobu jednoho roku.

„Vzhledem k tomu, jak přibývá extrémních klimatických události v celé Evropě, ale i v ČR, rozhodli jsme se v našem kraji spustit pilotní projekt na včasné a lokálně co nejpřesnější varování obyvatel před takovými událostmi,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Kraj proto spustí roční pilotní projekt ve spolupráci s firmou Meteopress, která tuto službu poskytuje komerčním pojišťovnám. V prvním období budou informace dostávat starostové a zástupci obcí, aby mohli včas informovat ostatní obyvatele.

Pokud se projekt osvědčí, zajistí kraj mobilní aplikaci se službou. Zároveň nechá rozmístit po regionu další radary pro co nejpřesnější informace. „Chceme, aby u nás docházelo k co nejpřesnějšímu varování podle souřadnic v těch lokalitách kraje, kde opravdu nebezpečí hrozí. Přesnost a včasnost je pro nás nejdůležitější. Nechci, aby občané našeho kraje dostávali zbytečná obecná varování, ale mohli se opravdu připravit ve chvíli, kdy nebezpečí hrozí přímo tam, kde žijí,“ vysvětlil hejtman.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Albrecht Fietz

Štítky počasí, varování, meteorologie, Jihočeský kraj, pilotní studie, Martin Kuba, ODS, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Mezera

Byl by to celkem zajímavý nápad... Ale spolupráce s firmou Meteopress je krok vedle. To je to nejhorší, co šlo udělat.

Sobota, 11. září 2021, 12:12Odpovědět

Jihočeský kraj zavede nový systém varování před extrémními projevy počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.