Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ve Stožci otevřeli Lesní dílnu. Poslouží školákům a popíše historii Šumavy

Nejen školy budou využívat nové prostory, které dnes představila Správa NP Šumava. Lesní dílna se nachází v obci Stožec na Prachaticku v domě u Studené Vltavy.

„Učebna Lesní dílna je rozdělena do dvou částí. V té první budou účastníci na sedmi plně vybavených pracovních stolech vyrábět jednoduché výrobky z přírodních materiálů. Druhá část je určena pro prožitkovou výuku či práci s interaktivní tabulí. Součástí učebny je venkovní terasa, která bude jistě oblíbeným místem,“ popisuje vedoucí středisek environmentální výchovy Správy NP Šumava Martina Kučerová. Dům se nachází přímo u Studené Vltavy.

Lesní dílna bude otevřena celoročně. Správa parku tam chce hostit akce pro školy i širokou veřejnost. „Naším cílem je, aby se tato učebna stala i místem setkávání místních lidí, aby zde probíhaly přednášky o historii, ochraně přírody, ale také aby si účastníci mohli vytvořit jednoduché tradiční šumavské výrobky,“ zmínila Kučerová. 

Do přeshraničního projektu se zapojí školáci

Na projektu spolupracovaly správy národních parků Šumava a Bavorský les. „Jako součást tohoto projektu vznikla v Národním parku Bavorský les nová expoziční místnost na téma Luzný v Návštěvnickém centru Hans-Eisenmann-Haus v Neuschönau, která seznamuje návštěvníky s faunou a flórou obou chráněných území, a zároveň interaktivně představuje biologickou rozmanitost a dynamiku přírody,“ pozvala manažerka projektu Barbora Filipová. Expoziční místnost v německém Neuschönau si už návštěvníci procházejí od loňska.

Do Lesní dílny ve Stožci zavítají od října partnerské školy Národního parku Šumava. V roce příštím chystají česká i německá strana společný projekt, do něhož se mají zapojit právě školáci. 

„Správa Národního parku Šumava vybudovala za 30 let opravdu jedinečný systém středisek environmentální výchovy. Máme několik učeben, pobytová zařízení, venkovní areály a samozřejmě také plně kvalifikovaný personál, který se ekologické výchově věnuje na velmi vysoké úrovni. Snahou obou národních parků je zajímavou a zábavnou formou nejen předávat informace, ale hlavně u dětí budovat pozitivní vztah k přírodě,“ dodal ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa NP Šumava

Štítky Šumava, lesní dílna, národní park, Stožec, dílna, Národní park Šumava, projekt, Studená Vltava, učebna, okres Prachatice, Pavel Hubený, Neuschönau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Stožci otevřeli Lesní dílnu. Poslouží školákům a popíše historii Šumavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.