Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úspěšné léto na jihu Čech. Region navštívilo přes 800 tisíc hostů

Jihočeský kraj má za sebou úspěšné léto z pohledu návštěvnosti. Podle předběžných výsledků čísla překonají předcovidové léto roku 2019. Více hostů měla v červenci, srpnu a září pouze Praha. V počtu přenocování pak jižní Čechy překonaly i hlavní město.

Ve srovnání s létem roku 2019 je letošní rok lepší v počtu hostů téměř o dvě procenta, v počtu přenocování vzrostla čísla o více než devět procent. Informovala o tom Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR), podle které jde o předběžné výsledky. 

Podle nových údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) navštívilo Jihočeský kraj v červenci, srpnu a září bezmála 820 tisíc hostů. Ti na jihu strávili téměř 2,5 milionu nocí. „Už loňské léto bylo po rozvolněných protipandemických opatřeních návštěvnicky velmi úspěšné. Přesto jsme letos dosáhli ještě lepší bilance. K loňským zhruba 780 tisícovkám hostů přibylo dalších přibližně 40 tisíc, což připisujeme startu celostátní kampaně, cílené tentokrát na podzimní měsíce,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Hostů ze zahraničí je méně

Například v červenci se na jihu Čech ubytovalo 337 tisíc hostů. To je o 2,5 procenta více než v loňském roce a o 4,5 procenta více než v červenci roku 2019. K vysoké návštěvnosti přispěli hlavně turisté z Česka. „Historicky nejvyšší čísla návštěvnosti nás samozřejmě těší. Pozitivní je, že se daří prodlužovat průměrný počet přenocování, který v tomto období dosáhl hranice tří nocí na jednoho hosta. Díky tomu jsou turisté na jihu Čech déle, navštíví více míst, což ve finále pomáhá i dalším podnikatelům v oblasti cestovního ruchu.  Právě to je nejlepší forma podpory místních podnikatelů, ne nějaké uměle nastavené příspěvky. Proto se nyní soustředíme na zvaní lidí do našeho kraje i v měsících mimo hlavní sezónu,“ reagoval náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Cizinci ve třetím čtvrtletí tvořili pouhou desetinu hostů, na celkovém počtu přenocování se podíleli jen sedmi procenty. „O to více se nyní zaměříme na sousední státy, kde připravujeme speciálně cílené kampaně. Pro restart cestovního ruchu a s ním spojené oživení podnikatelského prostředí v příjezdovém turismu je naprosto nezbytný rychlý návrat zahraniční klientely,“ zhodnotil ředitel JCCR Petr Soukup.

Nyní na jih Čech míří nejčastěji lidé z Německa a Slovenska. Dále to jsou turisté z Rakouska, Polska a Nizozemska. Klientela z Asie statistiky vyklidila, ze států mimo Evropu jsou nejvýše USA a Kanada. 

Až do konce listopadu je možné díky voucheru z webu dovolena.jiznicechy.cz získat ubytování se slevou. Pokračuje i soutěž o dovolenou v roce 2022 v hodnotě 20 tisíc korun. „Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu. Výjimkou jsou České Budějovice, kde lze slevy 30 procent, maximálně 300 korun na osobu a noc, získat až do konce roku,“ dodal vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky jižní čechy, statistiky, návštěvnost, turisté, hosté, rekord, cestovní ruch, léto, Jihočeský kraj, Česko, Praha, Český statistický úřad, Martin Kuba, ODS, Petr Soukup, František Talíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěšné léto na jihu Čech. Region navštívilo přes 800 tisíc hostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.