Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři utratí stovky hus v jihočeském chovu, kde je ptačí chřipka

, aktualizováno 22. listopadu 2021, 12:08

Veterináři dnes vybijí stovky ptáků v komerčním chovu hus u jihočeského Byňova, kde se potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky. Z asi 700 hus tam uhynulo zhruba 70 ptáků. Jde o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v ČR, provozuje ho Rybářství Nové Hrady. V chovu je asi pět tisíc ptáků.

V chovu plemenných hus u Byňovského rybníka bylo původně 700 hus. Firma je chová ve volném zasíťovaném výběhu s přístupem na rybník. Uhynulo téměř 70 ptáků, drůbež se zřejmě nakazila od volně žijících ptáků.

„Pro chov to znamená dost velký problém. Dělaly se výtěry, vyšetřili jsme kontaktní chovy a na základě výsledků uvidíme, jak budeme postupovat dál,“ sdělil ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Veterináři utratí ptáky pomocí kysličníku uhličitého. Týkat se to má 700 hus a 300 kachen. „V podstatě se uspí. Je tu bohužel prokázaný typ H5N1 ptačí chřipky, agresivní typ, vysoce patogenní. Nákaza se prokázala 18. listopadu, je to plemenný chov hus. Odebrali jsme vzorky z ostatních hejn, zatím jsou všechny výsledky negativní. Máme tady jeden chov, který navazuje na tento (zasažený) chov, na Jakulském rybníku, je to genová rezerva české husy, tam jsou výsledky zatím negativní,“ popsal Kouba. Když se ptačí chřipka prokáže v chovech plošně, budou dopady nedozírné, reagoval ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Dnešní zásah potrvá několik hodin. Na místě pomáhá 36 hasičů. „Musíme se postarat o všechny lidi, kteří v ohnisku zasahují, co se týká jejich oblečení, likvidace obleků, vyčištění masek, bot,“ shrnul ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš. Musí také omýt a vyčistit veškerou techniku, která bude ohnisko opouštět, a odčerpat kontaminovanou vodu z fólií.

Další ohnisko ptačí chřipky. Veterináři musí utratit stovky hus na Českobudějovicku

V komerčním chovu hus domácích nedaleko vesnice Byňov u Nových Hradů se objevilo další ohnisko ptačí chřipky. Jde o subtyp H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka. Informovala o tom Státní veterinárná správa (SVS).

V jižních Čechách se předtím potvrdila ptačí chřipka v polovině listopadu, v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři tam proto vyhlásili ochranná pásma: v tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100 tisíc ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla, řekl již dříve Kouba.

V Evropě teď roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V Česku letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Naposled začátkem listopadu utratili veterináři drůbež na farmě v Rohozné na Jihlavsku, postižené ptačí chřipkou. Šlo hlavně o chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo pět tisíc kusů drůbeže.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, drůbež, Nové Hrady, ptáci, jižní čechy, husa, ptačí chřipka, Byňov, Rybářství Nové Hrady, Česko, Státní veterinární správa České republiky, PERENA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři utratí stovky hus v jihočeském chovu, kde je ptačí chřipka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.