Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na náměstí by mohlo nejspíš dál fungovat alespoň kluziště a vyhlídkové kolo

Organizátoři Českobudějovického adventu jednají s městem, že by i po zákazu trhů mohlo dál fungovat kluziště kolem kašny a vyhlídkové kolo. Podle jihočeské hygieny by obě atrakce nejspíš fungovat mohly, vše ale nejdříve prozkoumají právníci. Bude se tím také zabývat rada města na mimořádné schůzi.

Zrušení vánočních trhů, hospody a bary jen do deseti večer. Opatření opět zpřísňují

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

„Podle platných vládních nařízení by mohlo fungovat kluziště a další části adventního městečka. Podle paní Kotrbové (ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová) to možné je. V pondělí se tím budeme zabývat jako rada na mimořádné schůzi. Budeme se snažit o řešení, které bude schůdné a nebude to porušování pravidel. Přijde mi zvláštní, že do divadla, na sport může až tisíc lidí do hlediště, můžete pořádat oslavu, kam může přijít sto lidí, kteří jsou očkovaní, ale nemohlo by sto očkovaných lidí na náměstí bruslit," řekl první náměstek Juraj Thoma (HOPB).

Kvetoslava Kotrbová řekla, že nechala návrh na provoz kluziště prověřit u právníků. Podle ní to možné je. „Jestliže je to veřejné sportoviště, může sportovat maximálně tisíc lidí. Pokud tam bude každý zkontrolovaný a bude očkovaný nebo prodělal onemocnění, tak při bruslení na venkovním prostranství nic neporuší a riziko přenosu infekce je významně nízké," řekla Kotrbová.

Pískot a nadávky směrem k vládě

Adventní trhy musely včera v šest hodin kvůli nařízení vlády skončit. Plný program Českobudějovického adventu přitom začal teprve v pátek. Poté, co nová nařízení vstoupila v platnost, celé adventní městečko zhaslo. Na náměstí se poté začal ozývat pískot a reakce jako Hanba, Bičem na ně, Zavřít celou vládu.

Adventní městečko na budějckém náměstí po šesté hodině zhaslo. Vánoční trhy vláda zrušila

S úderem šesté hodiny večerní zhaslo na náměstí Přemysla Otakara II. celé adventní městečko. V platnost totiž vzešlo vládní opatření, které zakazuje mimo jiné vánoční trhy. Celý akt doprovázel pískot lidí. Na náměstí se krátce poté objevily...

Ušlé náklady odhadli pořadatelé na deset milionů korun. Město na celý kulturní progrm přispívá dvěma miliony, což podle Lenky Střítecké z agentury Art4promotion nepokryje ani provoz kluziště. Jako krajní řešení, když stát nepošle kompenzace, zvažují organizátoři adventu, že podají na stát žalobu, spolu s provozovateli dalších trhů v České republice.

„Forma kompenzací, na část marně vynaložených nákladů, nám nepokryje nejen obrovské ztráty, ale ani to, že nás to živí. Je to živobytí pro naše zaměstnance, rodiny. Je těžké se udržet bez emocí, když přijde dospělý chlap se slzami v očích a prosí vás, ať nezavřete, že si na to s manželkou půjčili a předpokládali, že budou tři týdny prodávat," řekla Střítecká. Jak doplnila, firma nemá ani peníze na to, aby městečko zbourala. Stavělo se tři týdny, zapojili se lidé z desítek profesí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Českobudějovického adventu

Štítky České Budějovice, Českobudějovický advent, kluziště, ruské kolo, koronavirus, omezení, advent, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Michalica

To je opět řešení odrážející genialitu vládnoucího aparátu. Adventní trhy, kde jdou sice lidé pohromadě, ale venku na čerstvém vzduchu, se zakážou. Přitom obchodní centra, kde se lidé nacpou do jednoho uzavřeného prostoru jsou v pořádku a fungují vesele dál.

Sobota, 27. listopadu 2021, 17:47Odpovědět

Na náměstí by mohlo nejspíš dál fungovat alespoň kluziště a vyhlídkové kolo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.