Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvakoše vypustili u Hluboké nad Vltavou. Zoologové budou ptáky sledovat pomocí vysílaček

Nový domov má od letošního jara čtveřice kvakošů. Zaměstnanci Zoo Dvůr Králové je přivezli na jih Čech a ve spolupráci se svými kolegy je vypustili u areálu Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou. Ptáci žijí skrytě a je těžké je sledovat, dva z nich proto dostali na cestu vysílačku.

Zaměstnanci Zoo Hluboká vypouští do přírody kvakoše odchované ve voliéře od roku 2009. Před šesti lety se k projektu přidala Zoo Dvůr Králové, odkud letos zamířili na jih Čech čtyři kvakoši. 

„Letos poprvé jsme dva ptáky ze čtyř vypuštěných vybavili i vysílačkami, díky kterým budeme moci sledovat jejich pohyb,“ uvedl v tiskové zprávě zoolog Michal Podhrázský.

Kvakoš noční je drobná volavka. Česko patří k jeho nejsevernějším hnízdištím. Zimu tráví tito ptáci na řadě míst s příhodným klimatem. Migrační cesty nejsou zcela uspokojivě popsané, a tak není možná ani příliš efektivní ochrana.
Zdroj: Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

První výsledky už mají zoologové díky vysílačkám k dispozici. Ptáky většinou vypouští u areálu hlubocké zoo, kde mají kvakoši k dispozici také krmení. Zpočátku se obě samice zdržovaly právě tam. 

„Pak se jejich cesty rozdělily. Jedna ze samic se dodnes drží v areálu zoo a jen výjimečně ho opouští na kratší výpravy. To druhá samice záhy přeletěla Munický rybník, držela se kolem Munického potoka a dnes je právě v okolí samotných Munic,“ popsal Podhrázský.

Zoologové budou obě samice sledovat i nadále a projekt bude pokračovat i v létě. „To vypustíme jako tradičně ještě mladé kvakoše od nás z Hluboké,“ sdělil zástupce ředitele Zoo Hluboká Roman Kössl s tím, že i tito ptáci budou mít vysílačku.

Kvakoši musí absolvovat dlouhé vzdálenosti. Zimu tráví například v Mali či Kuvajtu, protože v Česku nemají v zimě dostatek potravy. Ptáci jsou schopni přeletět celou Saharu za necelé dva dny. 

„Letošek bude zlomový. Poprvé budeme mít reálná data o pohybu vypuštěných ptáků. Do současnosti se jen s pomocí kroužků nepovedlo s jistotou prokázat, že by se některé z mláďat na jih Čech vrátilo. Může to být tím, že cestou zpět míří někam zcela jinam. Aby jejich ochrana dávala smysl, musíme to zjistit a pokusit se podniknout takové kroky, které volně žijící populace ochrání,“ dodal Podhrázský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

Štítky zoo, hluboká, dvůr králové, kvakoš, příroda, zvíře, jižní čechy, ptáci, Hluboká nad Vltavou, Česko, ZOO Dvůr Králové, Zoo Hluboká, zoologická zahrada, jaro, Mali, Kuvajt, Sahara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvakoše vypustili u Hluboké nad Vltavou. Zoologové budou ptáky sledovat pomocí vysílaček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.