Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihočeském kraji je druhý nejnižší podíl lidí bez práce

Na konci června hledalo práci 10 065 Jihočechů. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj je podíl nezaměstnaných osob na jihu Čech druhý nejnižší v republice.

Podle statistiků byla na konci června v kraji nezaměstnanost na hodnotě 2,2 procenta, tuzemský průměr byl 3,1 procenta. Meziměsíčně se nezaměstnanost snížila ve všech krajích České republiky.

„Ke konci měsíce června bylo na území Jihočeského kraje evidováno 10 065 uchazečů o zaměstnání, z toho dosažitelných bylo 8 850 osob. Meziměsíčně se počet nezaměstnaných osob v kraji snížil 1,3 o procenta,“ uvedla v tiskové zprávě Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ České Budějovice.

Mezi uchazeči o zaměstnání převažovali lidé ve věku 55 až 59 let, kterých bylo více než 1 600. Naopak nejméně bylo lidí ve věku do 19 let.

„Podle dosaženého vzdělání bylo mezi uchazeči o zaměstnání v kraji evidováno nejvíce osob s výučním listem. Osoby s tímto typem vzdělání se na celkovém počtu podílely 38,2 procenta. Naopak nejméně nezaměstnaných uvedlo vysokoškolské vzdělání - 8,4 procenta,“ popsala Kubíková. 

Uplynulý měsíc zároveň jihočeské pobočky úřadu práce zaznamenaly snížení počtu pracovních míst o 0,9 procent. Firmy jich nabízely celkem 19 473. Ve srovnání s uplynulým rokem je číslo nižší o 5,8 procenta.

Zaměstnávání Ukrajinců

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, zedníky, pomocníky ve výrobě nebo kuchaře a uklízeče,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Úřad práce zároveň informoval o zaměstnávání Ukrajinců. Od vypuknutí konfliktu do konce června našlo práci v Česku celkem 84 594 občanů Ukrajiny, zhruba tři čtvrtiny jsou ženy. Někteří už jsou zpět doma či z práce odešli. Na konci června pracovalo na území České republiky 68 777 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, nejvíce v kraji Středočeském a Plzeňském. Nejčastější pozice jsou montážní dělníci výrobků a zařízení či pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Jejich příchod český pracovní trh dosud nijak výrazně neovlivnil, uvedla Beránková. 

„Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. Případně našli uplatnění v oblasti sezónního zaměstnávání. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali. Zároveň ale platí, že do ČR přicházejí/přicházeli především ženy, což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ upřesnil generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nezaměstnanost, jižní čechy, statisitka, čsú, úřad práce, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Česko, Úřad práce České republiky, povolání, dělník, Kateřina Beránková, Ukrajina, Viktor Najmon, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je druhý nejnižší podíl lidí bez práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.