Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi pomáhají nastartovat cestovní ruch, cizinci stále chybí

Počet tuzemských turistů ubytovaných v Jihočeském kraji se pomalu dostává na hodnoty z let před pandemií. Hotely a penziony ale i nadále postrádají návštěvníky ze zahraniční, kteří se do regionu vracejí pomaleji.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle statistik za duben až červen využilo hromadná ubytovací zařízení (HUZ) v kraji celkem 351 tisíc hostů. Z tohoto počtu tvořili Češi 80 procent, zbytek naplnili cizinci. Počet domácích návštěvníků byl meziročně dvojnásobný, těch zahraničních dokonce šestinásobný.

„Příjezdy rezidentů (Češi, pozn. redakce) již byly srovnatelné s předpandemickým druhým čtvrtletím roku 2019, v zahraniční návštěvnosti však deficit dosahoval 60 procent. Z toho důvodu také celkový počet ubytovaných hostů na předcovidovou návštěvnost ztrácel bezmála 24 procent,“ informovala v tiskové zprávě Irena Kovárnová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Obdobný trend je vidět v případě přenocování. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 byla ztráta za druhé čtvrtletí necelých 15 procent. Zatímco Češi v přenocování téměř naplnili údaje z roku 2019, lidé ze zahraničí se ve statistice dostali zhruba na polovinu. 

Ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup řekl Budějcké Drbně, že se údaje dostávají na roky 2016 či 2017. „Průměrné přenocování činilo 2,5, což je slušná hodnota, kterou nám ještě podpoří letní sezona,“ sdělil redakci. 

Ze zahraničí přijeli Němci, Rakušané či Slováci

Od dubna do června se v kraji ubytovalo 71 tisíc cizinců, drtivou většinu tvořili lidé z Evropy. První místo obsadili Němci s podílem 30 procent, za nimi jsou Rakušané a Slováci. „V případě hostů ze zahraničí se na návštěvnosti podepsal strach z covidu a na to navazujících opatření. Mezi lidmi vládla stále nejistota, nevěděli, jaká opatření a kde platí,“ popsal Soukup. Podle něj cestovní ruch zasáhly v posledních letech hned tři rány. Po pandemii a válce nyní podle něj návštěvnost významně ovlivní nejistota související s ekonomickou situací České republiky. 

Výsledky za hromadná ubytovací zařížení zahrnují také údaje za lázně. „Počet hostů ubytovaných v jihočeských lázeňských HUZ se meziročně zvýšil o 70 procent na devět tisíc. Ti se zde zdrželi 115,6 tisíc nocí, tedy každý host v průměru 13 nocí. Současné výsledky poněkud zaostávaly za 2. čtvrtletím 2019,“ dodala Kovárnová. Jihočeský kraj obsadil z pohledu návštěvnosti třetí místo za Prahou a Jihomoravským krajem.

Nejsilnějším obdobím je v kraji aktuální letní sezona, kterou budou podnikatelé teprve vyhodnocovat. Například Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou ale začátek léta nehodnotil pozitivně. 

„Je to slabší. K 10. červenci jsme měli meziroční propad o 30 až 40 procent. Hlavně první dva týdny v červenci byly hodně slabé. Češi jsou asi u moře a návštěvníci ze zahraničí nepřijeli. Později se to začalo zlepšovat. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Vyplývá z toho, že se nám pochopitelně propadly tržby, a zároveň s ohledem na situaci rostou náklady. V našem areálu jsme platili ročně za elektřinu 250 tisíc korun a letos to bude nejspíš milion. Snažíme se dělat vše pro to, abychom sem návštěvníky přilákali,“ řekl redakci jednatel David Šťastný

„Na začátku sezony bylo vidět, že se řada Čechů vydala k moři. Čísla ze srpna ale vypadají slibněji a mohlo by dojít k nárůstu, na hodnocení je ale zatím brzo,“ dodal Soukup. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky turismus, cestovní ruch, hotel, host, jižní čechy, cestování, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Petr Soukup, léto, David Šťastný, Evropa, Česko, České Budějovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi pomáhají nastartovat cestovní ruch, cizinci stále chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.