Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Milevska se vrátí svatý hřeb, který se ukrýval za kamennou zdí

V Milevsku na Písecku se příští týden uskuteční slavnostní liturgie, při které bude poprvé k vidění svatý hřeb. Ten vědci objevili v jihočeském městě na přelomu let 2020 a 2021. Všechny části Milevského relikviáře skončily v laboratořích a mají za sebou řadu analýz a testů.

Akce se uskuteční 13. září v milevském klášteře. Vrátí se tam relikvie, kterou vědci našli při průzkumu trezové místnosti v mohutné kamenné zdi kostrela sv. Jiljí. 

V prostoru našli archeologové dřevěné schránky zdobené zlatem a stříbrem. Kromě nejrůznějších ozdob se za zdí nacházel také právě železný a šest centimetrů dlouhý hřeb označený zlatým křížkem. 

„Podařilo se tedy vyzvednout historický artefakt, který středověká společnost považovala za jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií na světě – část hřebu z Pravého kříže,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí Jihočeského kraje David Hocke

„Z hlediska historického, z hlediska symbolického je toto ještě výš než relikviář svatého Maura. Maur je více než metr velká a nádherně zdobená truhla. Hřeb byl uschován a obložen pravým zlatem. A pro středověkou komunitu měla tato věc cenu dvou klášterů," citovala loni ČTK archeologa Jiří Šindelář, který se na objevu podílel. 

Před rokem byla objevena unikátní křesťanská relikvie v Milevsku

Před rokem, 21. prosince 2020, objevili archeologové v milevském klášteře schránku s odseknutou částí hřebu, který s největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus. Jedná se o jednu z nejvzácnějších...

 

Veškerý materiál rozvezli odborníci do specializovaných laboratoří. Výzkum stále pokračuje, a tak zatím není možné nález vystavovat trvale. Podrobnosti k tomu, co zatím vědci zjistili, se veřejnost dozví příští týden.

Archeologové se výzkumu milevského kláštera věnují řadu let. Milevský premonstrátský klášter je nejstarší klášter v jižních Čechách. Založil jej Jiří z Milevska a budoucí první opat kláštera Jarloch. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Frouz

Štítky kostel, Milevsko, svatý hřeb, relikvie, klášter, okres Písek, Jihočeský kraj, Jiří Šindelář, Relikviář svatého Maura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Milevska se vrátí svatý hřeb, který se ukrýval za kamennou zdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.