Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vznikla kraji škoda kvůli vysokým odměnám? Nedorozumění, tvrdí bývalý ředitel centrály

Neoprávněné vyplácení odměn, odstupného a příplatků nebo nestandardní zadávání zakázek. Toho se mělo podle jihočeských Pirátů dopustit minulé vedení Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR). Jaromír Polášek, který v čele organizace stál, ale s nařčením nesouhlasí. Podle jeho vyjádření jde vše, z čeho ho Piráti obviňují, vysvětlit.

S tématem přišel v polovině září na jednání krajského zastupitelstva pirátský zastupitel a člen komise pro cestovní ruch Jiří Roubíček. Podle něj mělo minulé vedení Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) způsobit podle výsledků auditu Jihočeskému kraji škodu, a to neoprávněným vyplácením odměn, odstupného a příplatků.

„Jihočeskému kraji vznikla kromě jiného také jasně vyčíslená finanční ztráta a tu by měl někdo zaplatit. Konkrétně jde o neoprávněně vyplacené odstupné ve výši cca 145 tisíc korun bývalé ekonomce JCCR a neoprávněně vyplacený příplatek za vedení a část osobního příplatku pracovnici pro domácí cestovní ruch v celkové výši 128 448 korun,“ uvedl Roubíček.

Odstupné mělo být ekonomce vyplaceno z důvodu jejího odchodu z pozice. K němu ale nakonec nedošlo v avizovaný termín, protože spolu s odchodem ředitele Jaromíra Poláška by byla Jihočeská centrála cestovního ruchu fakticky bez vedení. „Hlavním problémem je nepochopení, že se nejednalo o propouštění, případně zrušení pracovní pozice, ale udržení chodu ekonomického oddělení po mém odchodu z JCCR,“ vysvětlil Polášek.

O celém postupu během odchodu hlavní ekonomky měl Polášek podle svého vyjádření, které zaslal redakci, informovat vedoucí oddělení kontrol na jednání u vedoucího kanceláře hejtmana v průběhu června 2021. „Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že se nejednalo o nadbytečnost zaměstnance, ale o udržení základní agendy do doby, než bude původní zaměstnanec nahrazen novým. Proto je irelevantní argumentace o „zrušení potřeby práce“. Žádná škoda tudíž nemohla nastat a ani nenastala,“ uzavřel.

Opravy, které nebyly provedeny

Během prvního kola auditu, který proběhl v roce 2018, mělo dojít ke zjištění většího počtu chyb. Proběhlo proto kolo druhé, během kterého se mělo podle Pirátů také zjistit, že Polášek vykazoval na základě první kontroly opravy, které ve skutečnosti provedeny nebyly. „Minulé vedení Jihočeské centrály cestovního ruchu neakceptovalo doporučení z předchozí kontroly a žádná zásadní nápravná opatření neprovedlo,“ uvedl Jiří Roubíček.

I proti těmto nařčením se ale bývalý ředitel JCCR ohradil. „S tímto naprosto nesouhlasím. Výsledkem kontroly jsou vždy „doporučení“. U některých jsou však doporučení přímo proti smyslu fungování organizace, a to například vytvoření úředníků z produktových manažerů destinací. Toto jsem nemohl akceptovat,“ uvedl.

Posledním nařčením, kterému Polášek ze strany Pirátů čelí, bylo nestandardní zadávání zakázek. „Zadávání zakázek ze strany JCCR se věnoval také Kontrolní výbor Jihočeského kraje a jeho předseda Jan Novák (Piráti), který upozornil na nestandardní zakázku na realizaci facebookové a instagramové kampaně, kterou vyhrává stále stejný uchazeč,“ uvedla strana v tiskové zprávě zaslané novinářům.

Podle Poláška byla tato zakázka několikrát kontrolována a neměly v ní být shledány zákonné pochybnosti. „Přestože je celkově článek zacílen jako útok na moji osobu, nemám problém vše vysvětlit komukoliv. Od pana Roubíčka bych očekával, že bude chtít situaci vysvětlit přímo ode mě,“ dodal bývalý ředitel krajské organizace.

I přesto, že jde podle Poláška spíše o nedorozumění a nepochopení celé situace, kraj nechá některé body prověřit. „Transparentnost je pro mě zcela zásadní. Fungování Jihočeské centrály cestovního ruchu jsme proto po mém nástupu nastavili tak, aby byla například výběrová řízení již dopředu konzultována s vnitřním auditem a předcházeli jsme tím nejasnostem kolem způsobu jejich provedení. Prostě neexistuje, aby na něčem byl stín pochybnosti. Ve věci nesrovnalostí v účetnictví z předchozích let jsem pověřil krajský úřad tím, aby mi připravil možná řešení jejich nápravy. Mít v tomto čistý stůl považuji za zcela zásadní,“ okomentoval pro Budějckou Drbnu celou situaci první náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), do jehož agendy JCCR spadá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, Piráti, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Jaromír Polášek, cestovní ruch, Česká pirátská strana, odstupné, František Talíř, KDU-ČSL, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikla kraji škoda kvůli vysokým odměnám? Nedorozumění, tvrdí bývalý ředitel centrály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.