Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město cvičilo stavbu protipovodňové stěny

Vždy jednou za tři roky postaví město České Budějovice na Jiráskově nábřeží protipovodňovou stěnu. Důvodem je otestování všech jejích částí, a také aby si ti, kteří ji v případě potřeby staví, procvičili celý proces stavby. Na něm se kromě zaměstnanců magistrátu podílí také hasiči, policisté nebo celní správa.

„Standardně se má stěna stavět jednou za tři roky, kvůli covidu tam ale vznikla pauza, a my ji dnes stavíme s ročním zpožděním, kdy je situace příznivější a lidé se mohou potkávat,“ řekl na úvod primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO), který přišel cvičení zkontrolovat.

 Celá protipovodňová stěna je dlouhá dva kilometry. Během cvičení se vždy postaví její polovina. „Je důležité, aby si ti, kteří stěnu staví, vyzkoušeli všechny postupy, případně, pokud jsou noví, tak aby se to naučili,“ popsal primátor.

Stěna se podél Jiráskova nábřeží umisťuje do betonového základu, ve kterém jsou připraveny uchycovací matice, do nichž se umístí sloupky. Těch je podle města zhruba 500. Mezi sloupky se postupně umístí čtyři metry dlouhá hradítka. Vše se přichytí šrouby a utáhne. „Stěna dosahuje po dostavení výšky přibližně jednoho metru,“ doplnil Svoboda.

Na cvičení se kromě pracovníků magistrátu podílí také policie, městská policie, celní správa, profesionální hasiči a dobrovolné jednotky z okolních obcí „Prioritně jde stavba protipovodňové stěny jde za Magistrátem města České Budějovice. My za hasiče povoláváme dobrovolné jednotky, které se na stavbě podílí,“ vysvětlil ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták.

Důvod zapojení dobrovolných hasičů je jednoduchý. „Jsou to jednotky, u jejichž obcí se nepředpokládá ohrožení povodní. Jsou to jednotky z okolí Českých Budějovic, které jsou na rozdíl od krajského města na „vrchu“,“ vysvětlil Sviták. Kromě toho poskytují hasiči městu technickou nebo koordinační pomoc.

Celá stavba stěny zabere zhruba dvě a půl hodiny. Po jejím sestavení proběhne důkladná kontrola všech částí. Následně se opět rozebere a podle čísel roztřídí na palety. Ty zamíří na českobudějovické letiště, kde si město pronajímá sklad. „Tady proběhne každoroční údržba, a poté se vše podle rozpisu umístí na palety tak, aby byly jednotlivé části připraveny k okamžitému nasazení,“ uzavřel primátor.

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, protipovodňová stěna, cvičení, primátor, Jiří Svoboda, ANO 2011, Martin Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město cvičilo stavbu protipovodňové stěny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.