Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jindřichohradecký Fruko-Schulz vozí alkohol do Ruska. Nic neporušuji, hájí se ředitel Nejedlý

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz obnovila od září dovoz alkoholu do Ruska. Podle ředitele Josefa Nejedlého nejde o porušení žádného zákona a nepovažuje to ani za podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Rozkládám jejich režim zevnitř alkoholem,“ řekl redakci Nejedlý.

Informace o obnovení dovozu alkoholu do Ruska se objevila na twitterovém účtu Dárek pro Putina. Informaci redakci potvrdil ředitel likérky Josef Nejedlý. „Vývoz alkoholu do Ruska není omezován a je tam pouze omezení u lahví, které jsou dražší než 300 euro. Tak drahý alkohol my neděláme. A ano vozím do Ruska, protože tam máme svého akcionáře,“ uvedl pro Budějckou Drbnu Nejedlý.

Většinový podíl jindřichohradecké likérky koupili v roce 2013 ruští podnikatelé. Od té doby patří firma k ruskému nadnárodnímu holdingu Ladoga. Dovoz alkoholu do Ruska společnost omezila na začátku března. Od září ale obchody znovu běží.

Tvrzení Nejedlého, tedy povolený export alkoholu do Ruska, potvrdil tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „V rámci čtvrtého balíčku sankcí vůči Ruské Federaci (RF pozn. redakce) však bylo přijato Nařízení Rady Evropské unie (EU pozn. redakce) z 15. března, ve kterém se zakazuje vyvážet z EU do RF luxusní zboží. Tento zákaz se týká mimo jiné vybraných luxusních druhů alkoholických nápojů včetně piva a vína, pouze však v hodnotě nad 300 EUR za jeden kus. Toto omezení tak nemá na exporty České republiky prakticky dopad,“ uvedl Bílý.

Například národní pivovar Budějovický Budvar ale pivo stále do Ruska nedováží. Už dříve navíc ředitel pivovaru Petr Dvořák uvedl, že vztahy s Ruskem nebudou obnoveny až do ukončení ruské agrese. „Budvar si je vědom možných dlouhodobých negativních důsledků pro svojí ochranou známku, nicméně to na našem současném postoji nic nemění. Obnovení obchodních vztahů s ruskými partnery není na pořadu dne, dokud nebude ruská agrese zcela ukončena,“ vzkázal už dříve v tiskové zprávě Dvořák.

Marketingová manažerka Budvaru Barbora Dědinová dnes redakci řekla, že se na postoji pivovaru nic nemění.

„Rozkládám Rusko zevnitř alkoholem“

Podle ředitele jindřichohradecké likérky neznamená obnovení obchodních vztahů Ruskem podporu prezidenta Vladimira Putina. „Jsme sice firma, kde určitý podíl mají ruští občané, ale mám tady sto českých zaměstnanců, odvádím české daně. Myslím, že neporušuju žádný zákon a určitě tímto nepodporuju Putina. Pokud to tam vozit nebudu, tak se bez toho asi obejdou,“ řekl a dodal: „Je to alkohol a já jejich režim rozkládám zevnitř alkoholem.“

Už v září navíc pro ČTK dodal, že firma podporuje Ukrajinu. V Česku Fruko zastupuje ukrajinskou firmu Bayadera, která je výrobcem vodky Hlibny Dar. Z každé prodané lahve věnuje firma podle Nejedlého určitou částku na charitu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky fruko-schulz, alkohol, export, rusko, ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecký Fruko-Schulz vozí alkohol do Ruska. Nic neporušuji, hájí se ředitel Nejedlý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.