Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budějovický azylový dům dal bezdomovcům štědrovečerní večeři a nocleh zdarma

Asi pro 80 lidí bez domova připravil včera v předstihu štědrovečerní večeři azylový dům svatého Pavla v Českých Budějovicích. V denním centru dostali rybí polévku, kapří řízek s bramborovým salátem, vánočku i dárek. Přes Vánoce a na Nový rok mají také nocleh zdarma. Asi dvacetiletou tradici akce nepřerušila ani covidová omezení minulých dvou let.

„Já jsem vždycky dojatá. Působí to na mě dojemně, protože přes rok se tady potkávám s klienty, kteří ne vždy jsou úplní andílci, občas jsou to opravdu raubíři. Ale potom je tady vidím na Vánoce, kdy jim ukápne slzička, jsou dojatí, šťastní a cítí se aspoň chviličku pěkně. I ti největší raubíři jsou naměkko. Je milé vidět, že si toho váží. Je to pro ně pohlazení pro duše," řekla vedoucí domu svatého Pavla Petra Vohlídalová.

Již potřetí tam zašel na štědrovečerní večeři osmapadesátiletý Josef, který pochází z Třeboňska. Na ulici žije tři roky. „Jídlo dobré a ještě jsem spolknul dvě kosti, tak paráda. Štědrý den prožiju na boudě s kamarádem, kterého nemám moc rád," řekl Josef, který si s chutí dal i vánočku. V sobotu si ve svém útočišti zapálí aspoň elektrickou svíčku.

Vánoční stromky a denní centrum zdobil s klienty už v úterý psychoterapeut. Zaměstnanci včera prostory dozdobili a také slavnostně prostřeli. „Přidali jsme ovoce, cukroví, aby si klienti připadali trošku jako doma o Vánocích," řekla vedoucí. Lidé bez domova chodili vždy v celou hodinu, od 10:00 do 15:00. V každé skupině bylo asi 15 klientů. Hlásit se mohli od listopadu. Zpočátku byl zájem malý, poslední dva dny ale veliký. „A nejvíc vrcholil v den akce, ještě volala třeba klientka kontaktního centra Prevent," dodala Vohlídalová.

Klienti dostali i dárek. Byl to sáček s věcmi, které potřebují - ponožky, spodní prádlo, rukavice, hygienické potřeby nebo oplatky. Balíčky připravili studenti budějovického Biskupského gymnázia, kteří uspořádali sbírku a věci sami přinesli. Někteří klienti, kteří mají psa, dostali i granule. Do loňska vařili večeři sami pracovníci azylového domu, letos ji sponzoroval fotograf Tomáš Navara. Jídlo dodala restaurace Borovanský mlýn, jejíž zaměstnanci ho i pomáhali klientům roznášet.

„Naprostá většina klientů je na ulici, jen někteří na ubytovnách. Snažíme se jim dát také dárek v podobě noclehu - přes vánoční svátky a na Nový rok ho mají zdarma. Přes rok nemíváme v denním centru povolenou televizi, protože to mezi klienty nedělalo dobrotu. Ale v době Vánoc se televize povoluje a běží tady pohádky, aby to alespoň trošičku udělalo atmosféru," popsala dění Vohlídalová. V azylovém domě je 25 lůžek a dalších 20 v přidružené nocležně.

V denním centru mohou pobýt bezdomovci čtyři hodiny. Když Vohlídalová s profesí začínala, chodili hlavně alkoholici. „Postupem let se přimíchalo hodně mladých lidí s (drogovou) závislostí. Několik posledních let přibývá lidí ve špatném zdravotním stavu. Klienti o berlích, bez nohou. Začal také trend lidí, kteří podnikali, neplatili si sociální pojištění, nemají nárok na výplatu důchodů," řekla vedoucí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Charita České Budějovice

Štítky sociální, charita, vánoce, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický azylový dům dal bezdomovcům štědrovečerní večeři a nocleh zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.