Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majitel srnínské pekárny je jihočeským podnikatelem roku, nově vyváží do Asie

Vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje se stal Josef Bukovský, majitel firmy Pekárna Srnín u Českého Krumlova. Zaměstnává 220 lidí, denně vyrobí přes 160 tisíc kusů pečiva. Firma s více než šedesátiletou tradicí a obratem přes 350 milionů korun nově vyváží také do Asie.

Porotu zaujal Bukovského přístup, kdy navazuje na tradiční řemeslo, ale buduje také inovativní firmu. Výroba, expedice i přeprava jsou plně digitalizované. Do budoucna chce firma péct čistě za pomoci obnovitelných energií. „Josef Bukovský peče své výrobky z mouky umleté ve mlýně poháněném vodní elektrárnou," uvedla za organizátory Martina Kneiflová.

Bukovský už v mládí pomáhal rodičům v samoobsluze. Snil, že bude sám podnikat. Po 13 letech, kdy působil v Pekárně Srnín jako ekonom, ji v roce 2019 koupil. Firma nyní začala vyvážet také do zámoří, Vietnamu a Singapuru. Jde o mlýnské výrobky, otruby a mouku. „V loňském roce jsme tam získali několik strategických obchodních partnerů. Jsou to obrovské společnosti, minimální objednací množství je pět kontejnerů. Expanze je pro nás zajímavá, protože Asie je obrovský trh," řekl 44letý Josef Bukovský. Do Asie zatím vyváží jednotky procent produkce.

Utajený šéf překvapil v Pekárně Srnín

Úterý, 31. května 2022, 15:55Společnost

Utajený šéf překvapil v Pekárně Srnín

Jarda Bouda, Jihočech, kterého víc, než škola zajímala hospoda. Alkohol, který si natolik oblíbil, ho dostal do několika nepříjemných životních situací, které vyústily až v léčbu alkoholismu. Josef Bukovský, taktéž Jihočech, který vystudoval...

Jako mnohé jiné musela firma loni řešit dražší energie. Meziročně za ně zaplatila téměř pětinásobek. „Byl to pro nás hodně náročný rok, veškeré pece fungují na plyn. Velkou pomocí nám bylo, že máme vodní elektrárnu, která nám dávala stabilní výkon, a dokončili jsme druhou etapu fotovoltaické elektrárny, která dodala 28 procent energetické spotřeby pekárny," řekl Bukovský. Zatímco v roce 2021 zaplatila firma za energie asi 12 milionů korun, loni 48 milionů. Asi 90 procent z 50 rozvozových aut navíc jezdí na stlačený zemní plyn (CNG).

Kromě pekárny provozuje Bukovský cukrárnu a vlastní mlýn, který má na starosti jeho otec. Firma nabízí 850 druhů výrobků, slané i sladké pečivo, dorty, zákusky, lahůdky, saláty nebo bagety. Jako specialitu má koblihy s tuzemákem. Na jihu Čech je známý i její pšenično-žitný chléb Pecivál. Výrobky dělají ručně a podle staročeských receptů. Ve mlýně vyrábí vlastní mouku z regionálního obilí. Zaměstnává 220 lidí, kteří denně vyrobí a prodají 150 tisíc rohlíků a 12 tisíc chlebů.

Pekárna v Srníně funguje od podzimu 1960. Tehdy tam byla parní pec vytápěná dřevem a uhlím, válecí stroj, automatická dělička a rohlíkový stroj. Po roce 1989 získala firma různá ocenění včetně značky Klasa či Chutná hezky.Jihočesky. V roce 2021 měla čistý obrat 264,3 milionu korun a čistý zisk 8,8 milionu, meziročně šestinásobný. Výsledky ovlivnilo, že firma prodala víc výrobků a sloučila provoz pekárny a mlýna ve Veselí nad Lužnicí. Předloni vyprodukovala 21.300 tun výrobků. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky. Za loňský rok čeká firma obrat 356 milionů, zisk meziročně podobný, zisk EBITDA kolem 30 milionů.

EY Podnikatel roku se letos v kraji vyhlašoval počtvrté. V roce 2014 se ale stal celostátním vítězem Vlastislav Bříza z Českých Budějovic, majitel holdingu Koh-i-noor. Loni v jižních Čechách zvítězil Jiří Kůs z textilní firmy Nanospace, za rok 2017 Mario Vlček z textilní firmy Moira. Jméno národního vítěze za rok 2022 vyhlásí organizátoři letos 28. února. Ten se zúčastní světového finále v Monte Carlu, bude soupeřit s ostatními národními vítězi z 54 zemí o titul Světový podnikatel roku. Soutěž pořádá poradenská firma EY od roku 1986, v ČR posledních 23 let.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky Podnikatel roku, Josef Bukovský, Pekárna Srnín, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel srnínské pekárny je jihočeským podnikatelem roku, nově vyváží do Asie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.