Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muže a jeho matku připravil kamion o střechu nad hlavou. Veřejnost jim přispěla na koupi nového domu

Před dvěma měsíci se muži a jeho matce žijícím v obci Lnáře proměnil život. Do jejich domu narazil kamion, který dostal na namrzlé silnici smyk. Poškození zdí bylo natolik závažné, že je nyní jejich dům neobyvatelný. S pomocí starosty Josefa Honze (KDU-ČSL) rodina sehnala nedaleký dům, kde teď přechodně bydlí v nájmu. Nemovitost teď chtějí odkoupit a to i díky štědrosti široké veřejnosti, která přispěla do obecní sbírky.

„Zatím se vybralo zhruba 400 tisíc na účtu a odhaduji tak zhruba 100 tisíc v zapečetěné pokladně, kterou jsme zřídili třeba kvůli lidem, kteří nemají účet a chtějí přispět,“ popsal redakci Drbny starosta Josef Honz. Sbírka podle něho bude probíhat do konce dubna.

K nehodě kamionu, který poškodil dům, došlo 27. ledna. Tehdy dostal jeho řidič smyk na namrzlé silnici. „Dům je po nehodě neobyvatelný. Jsou tam posunuté zdi a náraz byl tak silný, že popraskal i sousední barák,“ dodal starosta.  

Obec tak začala hledat v nabídkách realitek jiný dům. Cena jednoho se pohybovala kolem milionu a půl. „Oslovil jsem majitele, jestli by nám nedovolil dočasné ubytování v domě, který prodává. Nyní tam jsou tedy ubytováni v nájmu a s největší pravděpodobností si dům koupí. Rodina je už téměř přestěhována,“ doplnil Honz. 

Majitel domu navíc podle starosty slevil z původní ceny na 1,4 milionu. Nový dům by měla rodina částečně zaplatit z finančního plnění od pojišťovny, část ze sbírky a zbytek si musí obstarat majitel poškozeného domu, nejspíš hypotékou.

Kamion narazil na Strakonicku do domu. Silnice byla několik hodin uzavřená

Jihočeští policisté řešili během pátečního dopoledne hned několik dopravních nehod, které souvisely s namrzlými vozovkami. Tou nejvážnější byla nehoda kamionu, který na Strakonicku narazil do domu. Vyprošťování trvalo několik hodin a silnice byla...

„Otázkou je, co s jejich původním domem. Je to opravdu na zbourání a nabídnutí sousedům. Může se to podařit prodat za nějakou symbolickou cenu,“ shrnul starosta obce.

Pomoci rodině, která přišla během lednového dne o střechu nad hlavou, může stále široká veřejnost. Pro tento účel obec zřídila transparentní účet číslo 123-9672610267/0100, na který může každý přispět libovolným obnosem. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky dům, střecha, havárie, Josef Honz, Jihočeský kraj, sbírka, nehoda, kamion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže a jeho matku připravil kamion o střechu nad hlavou. Veřejnost jim přispěla na koupi nového domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.