Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Masných krámech vyhlíží nového provozovatele. Budvar zůstává

Je to jedna z nejoblíbenějších restaurací v Českých Budějovicích, kam chodí místní i návštěvníci z celého světa. Nyní čeká Masné krámy velká změna. Od letošního roku by měla mít pivnice, kde se čepuje Budějovický Budvar, nového provozovatele.

Masné Krámy slaví 15. výročí. Máme štamgasty, kteří nás zachránili, vypráví vedoucí

Před povodněmi v roce 2002 vedl Masné krámy jeho strýc. V roce 2007 se restaurace otevřela znovu a byl u toho i stávající vedoucí Tomáš Olejník. U příležitosti 15. výročí vzpomíná zkušený manažer na uplynulé roky a vypráví o historii nejslavnější...

Masné krámy zná snad každý Budějčák a většina lidí, kteří České Budějovice někdy navštívili. Restaurace s kapacitou pro 200 lidí se nachází v centru nedaleko hlavního náměstí v Krajinské ulici. Mnohdy je nemožné tam najít místo bez rezervace, což platí obzvlášť pro období Vánoc.

Od znovuotevření v roce 2007 je pivnice plná návštěvníků, kteří si kromě dobrého jídla vychutnávají především pivo Budějovického Budvaru. Nyní ji čeká změna, ke které má dojít pravděpodobně v druhé polovině letošního roku. 

„Abychom byli schopni nadále udržovat a zvyšovat špičkovou kvalitu tohoto podniku a poskytovat stále náročnějšímu zákazníkovi skvělý zážitek, rozhodli jsme se najít ve výběrovém řízení profesionálního gastronomického partnera, který bude podnik provozovat,“ sdělila Budějcké Drbně Veronika Pauknerová, specialistka komunikace Budějovického Budvaru. 

Masné krámy se nachází v českobudějovické Krajinské ulici. Foto: Jan Luxík

Potvrdila tak informaci, o které o víkendu informoval zpravodajský server iDnes.cz. Národní pivovar zůstane nájemcem vůči majitelům budovy, kterých je celkem 14. Budvar bude dodávat pivo a nový partner dostane za úkol rozvíjet restauraci v oblasti gastronomie. 

Lidé se tak nemusí bát, že by Budvar Masné krámy opustil. „Naše skvělé pivo bude pochopitelně hrát v životě Masných krámů hlavní roli i nadále. Možnost uhasit tam žízeň kroužkem či naší skvělou třiatřicítkou rozhodně nikomu neodepřeme,“ ubezpečila Pauknerová. Spojení Budvar - Masné krámy mimochodem funguje od roku 1953. 

Při hledání nového provozovatele chce národní podnik, aby si budoucí partner převzal i stávající zaměstnance. Někteří v restauraci působí od roku 2007. Ke změně má dojít v druhé polovině letošního roku. „Výběrové řízení odstartuje v nejbližších týdnech. Nový provozovatel by si měl podnik převzít, předpokládáme na podzim,“ upřesnila Pauknerová.

O provoz se uchází stávající vedoucí restaurace

O provozování restaurace se uchází stávající vedoucí Tomáš Olejník, jehož strýc Masné krámy 18 let provozoval. Tomáš Olejník sbíral zkušenosti v oblasti gastronomie v zahraničí a poté se vrátil do Českých Budějovic shodou okolností v době, kdy se restaurace znovuotevírala poprvé od ničivých povodní v roce 2002. On i jeho strýc tak Masné krámy vedli celkem 35 let. 

Masné krámy vznikly částečně díky Karlu IV., který ve 14. století zakázal prodávat maso v boudách na náměstí. Na místě stávající restaurace vznikly krámky, kde řezníci prodávali své produkty. Od konce 19. století prostory fungovaly jako tržnice. Poté se podařilo zabránit demolici objektu, který se v 50. letech 20. proměnil v restauraci.

„Účastním se výběrového řízení. Ta moje motivace vychází z více důvodů. Už před mnoha lety jsem sem chodil, můj strýc Masné krámy vedl, později jsem na tuhle tradici navázal a podílel se na přípravách, když se místo opět otevřelo v roce 2007. Přirostlo mi to k srdci,“ řekl Olejník Budějcké Drbně.

Masné krámy mají celkem 14 majitelů, 12 je původních, kromě nich drží podíl také Město České Budějovice a právě národní pivovar. 

„Budvar se na nás obrátil s tím, že by bylo dobré Masné krámy posunout při zachování autentičnosti a historické roli jako restaurace. Řekli, že umí vařit pivo, ale restauraci by měl nyní posunout profesionál v tomto oboru,“ sdělil redakci náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09). 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Masné krámy

Štítky české budějovice, budvar, pivnice, masné krámy, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otta Ošmera

Vážení, no konečně. Po znovuotevření jsem MK navštívil, popil a pojedl a ano spokojenost. Cca před dvěma lety a po té zkušenosti naposled, jsem MK navštívil s vnučkou s tím, že dáme jídlo a pivko-já. Z nabídky třech možností jsem vybral to co by mohla jíst i malá... s fotkou onoho "jídla" straším známe do současné doby. Proto ono - no konečně. Přeji hodně štěstí při výběru a rád zase zajdu na českou klasiku s budvárkem. Otta, Soběslav

Středa, 19. dubna 2023, 18:30Odpovědět

V Masných krámech vyhlíží nového provozovatele. Budvar zůstává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.