Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Golfisty na hřišti vystřídali divocí koně a zubři. U Lipna vznikla nová rezervace

V Jihočeském kraji vznikla nová rezervace pro kopytníky. Na místě bývalého golfového hřiště u Lipna nad Vltavou nově sídlí divocí koně a zubři. První zvířata dorazila na místo na konci minulého týdne. Jde o druhou rezervaci na jihu Čech.

Rezervace pro sudokopytníky u Lipna je druhou na jihu Čech a celkově dvanáctou v České republice. Vznikla na místě bývalého golfového hřiště. Sloužit bude divokým koním, a také zubrům.

První zvířata byla na místo převážena z rezervace v Milovicích ve Středočeském kraji na konci minulého týdne. „Odchyt zvířat byl velmi náročný, oproti předpovědi počasí se velmi rychle oteplilo, takže jsme museli spěchat, jinak by uspaným zvířatům hrozilo přehřátí,“ uvedl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina, která Milovickou rezervaci v roce 2015 ve spolupráci s vědci založila.

Další zvířata se budou převážet v následujících dnech. Jedním z nových obyvatel měla být také samička zubra, která v milovické rezervaci v minulých dnech uhynula. Uvízla ve vyschlé tůni, kde hledala vodu. Za celou tragédií stojí spor o zřízení napajedla, ke kterému rezervace nedostala souhlas.

Mládě zubra uvízlo ve vysychající tůni. Kvůli stresu uhynulo

Tragický konec má dlouholeté čekání na souhlas s vybudováním umělého napajedla pro zvířata v milovické rezervaci. Mladá samička zubra tady uvízla ve vyschlé tůni a v důsledku stresu uhynula. Zvíře se přitom mělo minulý týden přesunout do nově...

Novou rezervaci u Lipna založila společnost Jihočeské ekofarmy, zvířata pro ni bezplatně poskytla ochranářská společnost Česká krajina. „Jsme rádi, že je o tento moderní způsob péče o krajinu v Česku tak velký zájem. Rezervace po vzoru milovického projektu zakládají města, kraje, neziskové organizace, soukromí vlastníci pozemků a ode dneška i zemědělské podniky. Právě pro ně může být pastva velkých kopytníků do budoucna atraktivní, protože by mohla smysluplně řešit plochy, které musí nově zemědělci ponechávat bez hospodaření,“ doplnil Dostál.

Pastva velkých kopytníků velmi výrazně obnovuje a zvyšuje biologickou rozmanitost krajiny, a na rozdíl od pastvy hospodářských zvířat pomáhá také v oblasti ochrany klimatu. Pastevní ekosystémy totiž vážou o 50 procent více uhlíku, než veškeré lesy na Zemi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká krajina | Zdroj ceskakrajina.cz

Štítky Lipno nad Vltavou, rezervace, Milovice, Česká krajina, divocí koně, zubři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Golfisty na hřišti vystřídali divocí koně a zubři. U Lipna vznikla nová rezervace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.