Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo za první čtvrtletí 808 obyvatel díky stěhování

V Jihočeském kraji v letošním prvním čtvrtletí přibylo 808 obyvatel, což znamená, že v regionu žilo k 31. březnu 653 111 lidí. Mírně převažovaly ženy. Víc lidí zemřelo, než se narodilo. Za kladný přírůstek může hlavně stěhování. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Na území kraje se od počátku roku narodilo 1319 dětí a 1817 lidí zemřelo. Přirozenou měnou tedy obyvatel ubylo," sdělila dnes Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Do kraje se v prvním čtvrtletí přistěhovalo 3750 lidí a 2444 se jich odstěhovalo. Saldo migrace dosáhlo kladné hodnoty a pokrylo tak nepříznivý výsledek přirozeného přírůstku obyvatel. Dětí se meziročně v kraji narodilo o 186 méně, počet zemřelých (1817), mezi nimiž bylo 935 mužů, proti loňskému prvnímu čtvrtletí klesl o 185. Nejvíc umírali lidé ve věku 80 až 89 let.

V kraji se nejvíc dětí narodilo na Českobudějovicku, a to 387. Zároveň na Českobudějovicku nejvíce lidí zemřelo, jednalo se o 565 lidí. V tomto okrese byl také patrný migrační pohyb, když se přistěhovalo 1552 lidí, 928 se jich naopak odstěhovalo. „Lidé se stále do jižních Čech rádi stěhují a přírůstek stěhováním pokrývá úbytek obyvatel, který je způsobený převahou zemřelých nad živě narozenými. Ve výsledku tak počet obyvatel Jihočeského kraje mírně stoupá," uvedla Votrubová.

Pokud jde o stěhování, kladná salda zaznamenaly všechny okresy kromě Českokrumlovska. „Z ciziny se do Jihočeského kraje přistěhovalo výrazně víc osob než v minulých letech, pravděpodobně v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině," uvedla na webu Petra Dolejšová z krajské správy ČSÚ České Budějovice.

V kraji uzavřeli lidé 207 svateb, což je o 61 méně než před rokem. Pro 126 ženichů a 122 nevěst to byl první sňatek. Počet rozvodů v regionu statistici nezveřejnili.

Jihočeský kraj je v pořadí podle počtu obyvatel šestý v republice. Více lidí žije v Praze, Středočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Nejlidnatější jsou střední Čechy, kde statistici evidují přes 1,44 milionu obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo za první čtvrtletí 808 obyvatel díky stěhování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.