Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V táborské zoologické zahradě se narodilo další mládě zubra evropského

V táborské zoologické zahradě se začátkem června narodilo mládě zubra evropského. Samec je jedenáctým přírůstkem tohoto savce v zoo. Táborská zoologická zahrada se věnuje od roku 2016 programu návratu zubra evropského do volné přírody. ČTK to dnes řekl mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

„Program reintrodukce, tedy návratu, zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Chceme u nás pravidelně odchovávat mláďata, která budou vypouštěna do přírodních rezervací jak u nás v Česku, tak i v Evropě," uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Zoologická zahrada vyzývá veřejnost, aby pro narozené mládě vybrala jméno. "Jméno našeho nejmladšího zubra musí stejně jako u jeho starších sourozenců začínat slabikou TA a nesmí se jmenovat jako některé z dříve narozených mláďat. Zapovězená tak jsou například jména Tábor, Taran, Tajfun a Tarzan," uvedl Sušanka.

Zubr evropský patří mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 zvířat tohoto druhu, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10.000 kusů.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Tábor / Václav Kučera

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V táborské zoologické zahradě se narodilo další mládě zubra evropského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.