Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Placáka ze 43 metrů do vody? Pro Elvise žádný problém

PR článek

Léto v plném proudu, hodně z nás tráví čas u vody a ke koupání a radovánkám patří také skákání. Velmi netradiční disciplínou skoků je takzvaný splashdiving, tedy skoky stylových placáků z velkých výšek. Takovou podívanou bude možno vidět již 4. a 5. srpna na akci Highjump v Hřiměždicích u Příbrami. Skokanských závodů se bude účastnit také Christian Elvis Guth, který je držitelem světového rekordu ve skoku “placáka” z neuvěřitelných 43 metrů. Kromě skoků do vody se mohou návštěvníci těšit na hudební program a spoustu dalších aktivit.

Christian se splashdivingu věnuje již od roku 2004, kdy se poprvé účastnil závodů tohoto adrenalinového sportu. Protože pochází z gymnastické rodiny a jeho rodiče ho k tomuto sportu vedli, měl velkou průpravu v obratnosti a orientace v prostoru a letu mu také nedělala větší problém, skákání do vody pro něj byla hračka.

„S partou kamarádů jsme ale vyhledávali sporty jako skateboarding a snowboarding. Chyběl mi větší freestyle a tak jsem si řekl, že spojení skoků do vody a freestyle bude to pravé,“ říká Christian Elvis Guth.

Díky tomu, že Německo má velkou tradici a infrastrukturu ve venkovních bazénech se skokanskými můstky, letní zábava byla jasná. Celkem se u našich západních sousedů dá napočítat více než sto míst, které nabízí skokanské můstky s deseti metrovou výškou. Leckoho může napadnout, zda je splashdiving vůbec sport. To ale Christian jednoduše vysvětluje.

„Samozřejmě, že je to sport. Trénujeme, máme soutěže, máme vlastní organizaci. Trénink probíhá na skokanské plošině a připravujeme se také “na sucho” v tělocvičnách. Mnoho našich sportovců dělá také parkouru, skákání z blobu a další freestyle sporty. Jsme parta šílenců, které baví adrenalin a show.”

Extrémní skákání není zcela bezpečná zábava a tak je potřeba se na tvrdé dopady dobře připravit. Jako každý podobný sport má různá úskalí a o zranění není nouze. „Musíte přesně vědět, jak na vodní hladinu dopadnout. Bez tréninku to nejde,” doplňuje Christian. Jeho hlavní disciplínou je zmíněný splashdiving.

V poslední době je mezi skokany a diváky velmi oblíbený deathdiving. Jak už název napovídá, nejde o nic pro slabší povahy. „Death a splashdiving jsou velmi podobné, přičemž splashdiving má čtrnáct různých přistávacích pozic. Deathdiving pouze dvě. Ty dva druhy dopadů jsou velmi nebezpečné. V minulosti jsme je zařazovali do skoků jen velmi málo,” říká odvážný skokan s přezdívkou Elvis. Hlavním rozdílem obou druhů skoků je tedy styl dopadnu. Deathdiving je ještě šílenější, protože při něm nastane střet skokana s vodou přímo na břicho nebo přední část těla. Elvis ale dodává, že toto rozhodně nesmí zkoušet lidé bez tréninku a přípravy.

I letos se Christian Elvis Guth se svými kolegy představí v lomu v Hřiměždicích na oblíbeném Highjumpu. Místní zatopený lom je ideální místo pro tyto profesionály k tomu aby předvedli, vše co natrénovali. A že bude na co koukat. Pokud nemáte na první víkend v srpnu plán, přijměte pozvánku. Více informací o akci ZDE.

High Jump 2023
Již 24. pokračování skokanských závodů se uskuteční 4. a 5. srpna v lomu v Hřiměždicích. Na závodech se představí špičkový skokané z celého světa a na návštěvníky čeká také hudební program. Na něm zahrají například NobodyListen, Nik Tendo, 58G, PSH, Prago union, Matamar, Roxtar, Saxofrancis, TiGi, Rido a mnoho dalších.

Ohodnoť článek

Štítky high jump, léto, voda, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Placáka ze 43 metrů do vody? Pro Elvise žádný problém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.