Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vodohospodáři na jihu Čech odstavili po bouři některé úpravny vody

Vodohospodářská firma Čevak musela odstavit některé úpravny vody, které zaplavila voda po víkendových bouřkách a přívalových deštích. Kvůli výpadkům elektřiny byly problémy i na dalších místech, voda zaplavila i některé čistírny odpadních vod. Firma měla desítky výjezdů kvůli problémům na kanalizační síti. Daří se zajišťovat stabilní dodávky pitné vody ve všech provozovaných lokalitách. Firma o tom informovala na webu.

„Kvůli výpadkům elektřiny je například od soboty odstavená úpravna vody Hamr, která dodává pitnou vodu části Třeboňska. Celou oblast se ale podařilo přepojit a zásobovat vodou ve směru z Jindřichova Hradce z vodojemu Fedrpuš. Lidé tedy žádný problém nezaznamenali," řekl technický ředitel společnosti Čevak Jiří Lipold.

Krátkodobé výpadky elektřiny postihly další vodohospodářské objekty zejména na Českobudějovicku. Voda zaplavila i čistírny odpadních vod v Hluboké nad Vltavou a Purkarci. Přívaly vody zapříčinily také poškození kanalizačního potrubí v ulici U Sirkárny v Českých Budějovicích. Potrubí o průměru 800 milimetrů staré více než 90 let se propadlo pod tíhou padesátitunového jeřábu. „Naši zaměstnanci stále objíždí, monitorují a čistí kanalizační síť, zejména odlehčovací komory, šachty a kanalizační vpusti," uvedl Lipold.

Za pouhou hodinu napršelo v sobotu večer v Českých Budějovicích 60,4 milimetru vody. Na tak extrémní množství vody, která navíc spadla v rekordně krátkém čase, nejsou podle normy dimenzovány v Česku kanalizační sítě, uvedla firma Čevak. Ve městě byly zaplavené i podjezdy v ulicích Rudolfovská a Generála Píky, sklepy nebo podzemní garáže.

Město řeší následky sobotní bouře. Primátorka svolala krizový štáb

Jihočeský kraj zasáhly v sobotu večer bouřky doprovázené intenzivním deštěm a silným větrem. Plné ruce práce měli energetici, hasiči, ale i městští a státní policisté. Velkou část škod se podařilo během neděle odstranit. Primátorka města svolala...

Velmi silné bouřky, které se v sobotu večer a v noci vyskytovaly na jihu a severovýchodě Česka, zaměstnaly hasiče i energetiky. Hasiči zaznamenali v souvislosti s bouřkou víc než 1000 výjezdů. Omezené dodávky elektřiny mělo přes 30 tisíc odběratelů, nejvíce v Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnici. Bouřky způsobily v ČR škody na zemědělských plodinách za vyšší desítky milionů korun, řekl mluvčí Generali České pojišťovny (ČP) Jan Marek.

Firma Čevak měla od října 2021 do září 2022 výnosy 2,63 miliardy Kč a zisk po zdanění 91,4 milionu Kč. Pitnou vodu dodává a odvádění odpadních vod zajišťuje pro víc než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části Plzeňského kraje a Vysočiny. Ve zmíněném hospodářském roce dodala 21,9 milionu metrů krychlových vody. Provozuje 4881 kilometrů dlouhou vodovodní síť, 145 úpraven vody i 369 vodojemů. Zaměstnává téměř 1000 lidí, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, ČEVAK

Štítky ČR, počasí, voda, firmy, České Budějovice, bouře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři na jihu Čech odstavili po bouři některé úpravny vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.