Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V Malém pivovaru se střídaly živnosti, měnili se majitelé

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko centru Českých Budějovic. Zaměřil se na křižovatku ulic Karla IV. a Kněžské, kde je i Malý pivovar. Ten má za sebou bohatou historii, která sahá až do 18. století.

Záběr z křižovatky ulic Karla IV. a Kněžské směrem na náměstí zachytil vlevo i část Malého pivovaru a reklamní nápisy v době tramvajové před rokem 1912. V roce 1772 koupili právováreční měšťané v těchto místech původní rohový dům od sládka Matěje Konvičky a následně vybavili objekt novým zařízením a začali zde vařit pivo. Vedle názvu Malý pivovar (Velký pivovar stál v Divadelní) se používalo také označení černý nebo hnědý pivovar v souvislosti s dobrým černým pivem.

Od toho roku 1772 měli právovárečníci vleklé majetkové spory s radnicí. Až v roce 1795 se stal Malý pivovar s konečnou platností majetkem právovárečníků. Postupně Malý pivovar nestačil poptávce, proto v roce 1814 koupili právovárečníci sousední dům a nechali celý areál přestavět podle projektu Johanna Markuse Hofera. Roku 1839 přikoupili další sousední dům, přičemž byla fasáda sjednocena v klasicistním pojetí. V letech 1847 až 1873 se právovárečníci odstěhovali na Lineckou. Končil také Velký (Bílý) pivovar v Divadelní.

V Malém pivovaru se střídaly živnosti, měnili se majitelé. V roce 1902 se sem z náměstí z domu U Tří kohoutů (vyhořel) přestěhovala knihovna Národní jednoty pošumavské. Majitelem Malého pivovaru byl Němec Josef Zimmermann, který nepovolil knihovně umístnit na svém domě poutač, proto knihovna musela instalovat návěští na protějším barvířském domě (dnes U Smetanů). Malý pivovar koupil v roce 1908 od Josefa Zimmermanna vinárník Franz Amon. Zimmermann odjel na ostrov Lusin Piccolo v Dalmácii, kde si zařídil a provozoval hotel. Knihovna se odstěhovala v roce 1912. Německou vinárnu U Amonů vedlo několik generací Amonů, kteří bydleli v ulici Jeronýmově, ve 30. letech Ferdinand Amon.

Dne 8. července 1967 byla v Malém pivovaru otevřena vinárna U Haška. Vedoucím byl jmenován Jaroslav Nejedlý. Předtím se připravoval delší název „Vinárna u Jaroslava Haška“. Skoro čtyři roky to bylo v pořádku, ale v zápisu ze zasedání městské rady dne 25. března 1970 je uvedeno, že na žádost dědiců Jaroslava Haška, kteří si nepřejí, aby jméno spisovatele bylo užíváno jako součást názvu vinárny, schválila rada MěNV nový název „Městská vinárna U Švejka“. Jenže název U Haška byl tak vžitý a vhodný, že se stále hovorově používal. Vinárna s tanečním sálem a orchestrem si rychle vybudovala dobrou pověst. Ve městě to bylo jako derby Hašek versus Savoy.

Dne 8. srpna 1972 městská rada schválila převod vinárny do podniku řízeném ONV Restaurace a jídelny. Delimitace byla provedena k 31. prosinci 1972. V usnesení je uvedeno několik obecných zákonů, nařízení apod., ale ani jeden důvod proč vinárnu předali ONV. Akorát, že se zástupci MěNV a ONV dohodli. Ale radnice si přece jen něco vydupala: na konci v protokolu je uvedeno, že vinárna U Švejka musí na radnici vrátit psací stroj Consul, který jí byl v roce 1968 zapůjčen.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, české budějovice, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V Malém pivovaru se střídaly živnosti, měnili se majitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.